Khamis, 9 Jun 2011

Program Return To Work: PERKESO Selamatkan 2,938 Pencarum Hilang Upaya

KUALA LUMPUR: Seramai 2,938 orang pekerja kurang upaya dan mempunyai masalah kesihatan berjaya mendapat pekerjaan semula menerusi program Return To Work yang diperkenalkan oleh Pertubuhan Keselamatan dan Sosial Pekerja (PERKESO).

Menurut Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Operasi PERKESO, Dr Mohammed Azman Aziz Mohammed, badan itu telah menjalankan proses pemulihan terhadap 4,751 orang pencarum yang mempunyai masalah tersebut yang bersetuju dan berminat mengikuti program itu.

"Daripada jumlah itu, 62 peratus atau 2,938 peserta berjaya mendapat pekerjaan baru di tempat lain malah segelintir diambil semula bekerja di tempat syarikat asal mereka," katanya dalam satu sidang media di sini, Khamis.

Program Return To Work yang diperkenalkan secara menyeluruh oleh PERKESO sejak tahun 2009 membantu pekerja yang mempunyai masalah keupayaan fizikal dan kesihatan tidak kronik mendapat pekerjaan semula melalui beberapa proses pemulihan fizikal dan latihan vokasional.

"Kami percaya, dengan memberi pampasan setiap bulan sahaja tidak akan dapat membantu sosioekonomi mereka secara menyeluruh.

"Jadi kami laksanakan program ini untuk membantu mereka meningkatkan ekonomi diri sendiri dan keluarga untuk jangka masa panjang," katanya.

Menerusi program ini, pencarum sasaran yang telah mendapat pekerjaan semula masih lagi layak menerima pampasan bulanan daripada kecederaan yang dialami mereka seperti biasa.

"Kami mempunyai 25 pengurus kes untuk bersama membantu mengurus pencarum sasaran menjalani program ini dari peringkat pemulihan fizikal sehinggalah ke peringkat latihan vokasional.

"Tidak berhenti di situ, kami melantik lima pegawai khas untuk membantu pencarum yang telah berjaya menjalani pemulihan dan latihan untuk mendapatkan pekerjaan yang sesuai," tambahnya.

Selain program pemulihan dan latihan itu sendiri, PERKESO juga melangkah ke tahap seterusnya dengan menganjurkan Persidangan Return To Work yang bakal diadakan kali kedua di Pusat Dagangan Dunia Putra PWTC.

Persidangan yang akan diadakan selama dua hari iaitu daripada 4 sehingga 5 Julai bertujuan meningkatkan tahap kefahaman dan kesedaran di kalangan majikan, pekerja, pengamal perubatan serta pihak yang terlibat mengenai peranan bersama yang perlu dimainkan dalam menjayakan program tersebut.

Selain itu, persidangan ini diharap dapat memperkenalkan konsep pengurusan hilang upaya dalam sistem keselamatan sosial negara ini kepada para pengunjung dan kumpulan sasaran.

Bebanding tahun sebelumnya, persidangan kali ini mempunyai pameran kerjaya di mana sebanyak lebih daripada 30 buah syarikat terkemuka membuka gerai yang membolehkan pencarum sasaran malah pengunjung biasa mendapat pelbagai maklumat tentang tawaran pekerjaan dan terus membuat permohonan di situ.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan