Khamis, 25 November 2010

bencana kerja dan cara tuntutan dengan pihak perkeso

1.Hari ini aku terpanggil untuk berkongsi sedikit sebanyak Ilmu yang tak seberapa banyak yang ada pada diriku, aku kira semua sudah maklum jika anda seorang pekerja swasta atau badan berkanun yakni anda bukan kakitangan kerajaan makan tahukah anda semua yang anda wajib dicarum dengan PERKESO selain daripada KWSP?

2.Nah hari ni aku nak kongsi sedikit sebanyak apa yang aku tahu dan agaknya perlu dijadikan contoh untuk meyenangkan anda jika sesuatu yang tidak diingini menimpa anda.ops sebelum pergi jauh elokla anda pastikan majikan anda mencarum dengan perkeso, caranya amat mudah sila kunjungi pejebat PERKESO terdekat dan sila semak penyata anda,ni hah contoh penyatanya..


3. Dalam penyata ini akan dicatatkan kod syarikat tempat anda bekerja dan carumanya, jika sekiranya anda dapati diri anda tidak dicarum oleh pihak majikan maka anda harus bertindak dengan segera untuk membuat aduan di pejabat perkeso terdekat. Ini adalah hak kita, jika sekirang berlaku apa jua kecelakaan keatas diri kita perkeso akan membela kita dengan syarat caruman dilakukan oleh pihak majikan.Amatlah zalim dan tidak bertamdun jika majikan tidak mencarum untuk anda!senang cakap jika majikan anda islam maka c you at padang masyar la jawabnya, kerana ini adalah ahak anda dan hak anak2 dan isteri anda jika berlaku sesuatu tidak diingini apatah lagi jika melibatkan kematian.Carumanya tak banyak pun, nak inilah jadual carumannya,kalau tak nampak pi la ambik kat pejabat perkeso terdekat.


4.Oh ya..caruman PERKESO adalah wajid dan jika sekiranya majikan gagal mencarum anda akan bakal dihadapkan ke Mahkamah,pendek kata Hukuman penjara 2 tahun dan Denda RM10,000 InsyaALLAH dalam tangan. Jangan bagi alasan tak tahu kerana anda bukan budak tadika yang tak tahu membaca, jika pekak pun anda mampu melihat bukan?Nah kalau mampu sila beli buku ini untuk,tak mahal tapi aku lupa harganya hehehe


5.Bencana kerja sudah pastila melibatkan kerja dan mempunyai beberapa situasi barulah ditakrifkan sebagai bencana kerja.

a.Jika kemalangan itu berlaku dalam waktu kerja..tak kirala apa kerja anda (merompak membunuh merogol mengedar dadah,daun ketum,memeras ugut,dan sewaktu dengannya bukan satu kerja) kerja disini melibatkan ada majikan yang mengaji anda secara sah dan syarikat didaftarkan secara sah disisi undang2!!!ops jika anda pelayan dicso jika anda dicarumkan anda layak juga itu adalah kerja bukan!!!

b.Jika kemalangan itu berlaku semasa anda hendak pergi kerja dan semasa balik kerja juga dilindungi 
 PERKESO dan diklasifikasi sebagai bencana kerja mengikut seksyen 24 (1)(A)AKSP 1969.

c.Perjalanan hendak pergi dan balik makan pada waktu rehat yang dibenarkan juga di bencana kerja jika berlaku kecelakaan dalam perjalanan tersebut.

6.Aku hanya membicarakan khusus untuk tuntutan kemalangan sahaja kerana dalam sesi lain banyak lagi yang akan ku kongsikan,cuma kali ni jurusannya melibatkan kemalangan di tempat kerja, pergi dan balik kerja.

7.Baik..kita jalan satu- satu hehe..katakanlah satu hari anda kemalangan semasa hendak pergi kerja, semasa anda bawa motor lalui jalan biasa yang anda lalui hendak ke tempat kerja tiba2 melintas seekor babi hutan bangggggg anda terlangarnya..anda terus jatuh keatas jalan raya..celaka punyer babi hahaha..banyak2 jalan dalam hutan jalan manusia jugak dia nak jalan kakakaka..sebaik jatuh anda tercedera..lalu anda dibawa ke hospital..tak kirala dengan ambulans ka dengan kabutar ke dengan naik basikal ka janji sampai hospital. masuk je hospital pastikan anda dapat 4 hari cuti sakit!kalau dah langgar babi hutan aku rasa lama kot hahaha..nah contoh cuti sakit kalau ada yang tak kenal cuti sakit..eleh macamla tak tahu asyik ambik mc je kakakaka..nah tengok bawah contohnya.woi woi MC (sijil cuti sakit) yang dikeluarkan klinik swasta dan kerajaan sahaja diterima.Sijil cuti sakit dari bomoh,dari klinik tabib cina mahupun dari pejabat tok kadi jangan duk mai hantar tak laku woi kakakakaka...




8.Dah dapat cuti sakit maka jika kemalangan itu melibatkan jalan raya kerajaan tak kirala jalan kampung ka jalan bandar ka hiway ka wajib mempunyai laporan polis, laporan polis ini wajid dilakukan tak kirala jika sekiranya anda langgar babi hhutan sekalipun!dokumen itu wajib dilampirkan semasa anda membuat tuntutan di pejabat PERKESO, er er bukan anda yang buat tapi Majikan anda yang buat.Anda nak buat macam mana kaki dah patah hahahaha.Nah contoh laporan polis jika masih ada yang tak pernah tengok laporan polis.Jangan malu-malu ceritakan hal sebenar dalam laporan polis itu, jika sekiranya anda langgar babi hutan maka perlu cerita anda langgar babi hutan jangan duk gatal2 nak ubah jadi babi bandar plak!Sayugia diingatkan menipu laporan polis anda akan dicaj oleh pihak berkuasa dengan kesalahan membuat laporan palsu!hehe ini untuk kemalangan saja ye, kalau kena terajang kat bini jangan duk gatal2 wak laporan polis buat malu den je kakakaka.



9.Ok masuk hospital sudah, dapat cuti sakit sudah, buat laporan polis pun sudah maka tibalah masanya anda maklumkan kepada pihak majikan tentang apa yang berlaku dan cepat2 suruh majikan anda dapatkan Borang Laporan kemalangan yang dikenali sebagai Borang 21 di Pejabat PERKESO terdekat atau pun muat turun di laman web nya www.perkeso.gov.my. Bila dah dapat borang 21 biasanya ianya akan dikembarkan dengan borang 10 iaitu borang tuntutan,borang PKS F1 penyata gaji,nah ini dia borang 21 senang sangat nak isi jangan buat malu den woiii,ini muka depan borang tu



ini pulak muka surat ke dua hehehe


ni plak muka surat terakhir 


ni pulak borang 10 iaitu borang tuntutan,borang ni perlu di isi dan ditanda tangani oleh anda,jika sekiranya anda masih koma mahupun jika anda putus tangan maka tak perlula isi.tapi jika anda tak koma dan ada kedua-dua belah tangan maka anda wajib menandatangani dokumen wajib ini.



10. kemalangan jalan raya perlu kepada peta lakar, polis pun jika berlaku kemalangan perlukan peta lakar. Maka anda harus lukiskan peta lakar, ala peta lakar bukan lukis satu2 la beb hahaha lukis yang penting je, yang pentingnya perlu menunjukkan jalan raya dan laluan anda lalui bermula dari rumah sampailah ke tempat kerja dan tandakan dimana tempat berlakunya kemalangan, jika anda langgar babi hutan maka tunjukkan dimana lokasi anda langgar babi hutan tersebut. senang je lah nah tengok contoh ni...kalau nak tunjuk peta lakar umah bini no 2 pun boleh kakakakaka..lantak korang la weiii




11.Jika semuanya telah lengkap maka jangan lupa kepilkan bersama borang tadi dengan salinan slip gaji 6 bulan sebelum kemalangan itu berlaku..jika anda kemalangan bulan 7 tahun 2010 maka slip gaji yang perlu anda kemukakan adalah slip gaji bulan 6/2010 hingga 1/2010 hahaha senang bukan.woooit tak pernah tengok slip gaji ka..kakakaka nah contoh slip gaji.er er hantar slip gaji je jangan duk gatal tangan nak hantar slip yuang bukan bukan hahaha



slip gaji itu hendaklah disertakan dengan borang pks f1 (ini majikan hhang pa yang buat)



12.Puch kad rekod kedatangan pe pun nama panggilan anda perlu disertakan juga!!!ini penting!




kalau tak de puch kad, maklumla kedai runcit kecil maka memadai jika sekiranya anda buat satu surat memaklumkan akan kehadiran pekerja yang kemalangan itu...contohnya



13.dokumen wajib terakhir adalah salinan kad pengenalan anda, manala tahu perkeso untuk warga malaysia je geng..itu mamat bangla ka indo ka mymar ka apa2 ka tidak layak memohon!



14. Jika sekiranya semua sudah lengkap maka hantarla ke pejabat PERKESO terdekat, dah tunggu tak lama dalam masa seminggu dapatla cek sekiranya semua dokumen lengkap!!!ingat lengkap sepertimana yang aku bagitahu korang mcm kat atas tu hah!!!Nah dapat cek lebih kurang macam ni lah hehehe


depa ni player kedah pun dapat tuntutan perkeso...hahaha hang pa kenai ka pemaian bola sepak kedah ni..bila la depa nak mai dengan kelate kekeke






Oklah cukup setakat tu..tak paham lantak hang pa la hahaha senang je ni hah!

169 ulasan:

  1. hahaha adeiii takpa itu juga satu ibadah :)

    BalasPadam
  2. Nak copy paste dlm belog sy bleh tak?

    BalasPadam
  3. sgt membantu...dulu tak pernah ambil tahu bila kena sendiri baru tahu...Allah ...nak copy then saya akan link balik....ramai yg tak tahu...Terima kasih sgt2 semoga ALLAH merahmati tuan tulis blog ini...

    BalasPadam
  4. sama-sama puan.terima kasih.saya benarkan puan copy..no hal :)

    BalasPadam
  5. tumpang tanya, kalau aku cedera masa main badminton selepas waktu kerja bleh claim ke? tq

    BalasPadam
  6. kau main badminton mane plak ..assalamualaikum

    BalasPadam
  7. ada majikan menggunakan tipu helah yang licik.Umpamanya ,pekerja disuruh tandatangan kontrak bahawa mereka bekerja sendiri, bukan bekerja dengan majikan, jadi majikan tidak perlu fikir pasal caruman kwsp atau perkeso. macam mana nak buat sedangkan hakikatnya mereka bekerja dibawah satu majikan. Ini banyak terjadi kepada pemandu lori.MACAM MANA NAK BUAT.

    BalasPadam
  8. salam:

    1.Kontrak bekerja sendiri tak terpakai bila mana ia bertentangan dengan AKta Keselamatan sosial pekerja 1969 (AKSP 1969)bilamana setiap pekerja yang diambil bekerja dan dibayar gaji/upah maka adalah wajib membuat caruman tak kirala driver lori ke driver shovel ke driver jentolak ka...boleh la saudara membvuat aduan di pejabat perkeso terdekat.tq

    2.Dari pengalaman saya banyak majikan pengusaha pengankutan seperti lori telah banyak mencarum pemanndu lorinya dengan pihak perkeso ini memandangkan pemandu lori adalah golongan berisiko tinggi untuk terlibat dalam kemalangan,harus diingat pemandu lori yang dibayar gaji trip perjalanan atau bulanan atau upah hari adalah wajib dicarum dengan perkeso!Kontrak/janji mengatakan pemandu bekerja sendiri terbatal!!!!!Kecuali lori itu pekerja YANG PUNYA!!!!!!itu barulah pekerja sendiri.

    wasalam

    BalasPadam
  9. Soalan...
    1. Saya dapat 22 hari hospitalization cuti sebab met dgn accident. Dalam employee handbook saya entitle 60 days hospitalization cuti, so saya masih entitle claim socso ke?
    2. Waktu kerja saya masa 9 malam hingga 7 pagi. Tetapi company i ada function makan makan pada pukul 3 petang dan saya incharge untuk set up, deco dan penghantaran makan makan ( dalam waktu ni memang saya tidak claim OT) semasa on the way balik dari office, i met motor vechile accident depan office building saya. Adakah saya dapat tuntut socso?

    BalasPadam
  10. gan lily,

    1.Mohon puan hantar saja permohonan kemalangan puan kepada pihak perkeso melalui majikan puan..kita akan buat siasatan berkenaan kes ini dan cara dan pa yang kita siasat tak boleh didedahkan disini.Harap puan kemukakan laporan kemalangan terlebih dahulu ke pejabat perkeso terdekat.

    2.Untuk makluman puan terdapat pelbagai skop kerja dan keperluan puan untuk hadir ke majlis itu juga akan disiasat.tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam, saya nak tanya berkenaan sakit pekerjaan. saya bertugas selama 11 tahun sehingga kini di syarikat pembuatan cat. Dalam masa tersebut saya sering kali mengalami sakit pinggang (tulang belakang) kerana sering melakukan kerja secara manual handling. nak dijadikan cerita, pada cuti hari raya tahun ini saya mengalami sakit tulang belakang yang agak serius iaitu slip dics L4,L5. soalan saya adakah saya layak mendapatkan tuntutan perkeso memandangkan hari saya masuk hospital adalah hari saya bercuti? Dan saya masih MC sehingga kini. Apakah yang perlu saya lakukan sekiranya saya diberi pilihan berhenti kerja melalui VSS?

      Padam
  11. salam zul:Jika benar bagai dikata elpkla zul buat tuntutan dengan pihak perkeso dengan mengemukakan tuntutan di bawah penyakit khidmat...saudara boleh terus ke pejabat perkeso terdekat dan minta borang permohonan penyakit khidmat..disitu zul perlu isi borang dan perlu kemukakan laporan perubatan..InsyaAllah pihak perkeso akan memproses tuntutan zul mengikut prosedur biasa..

    wasalam

    BalasPadam
  12. salam..saya nak tanya sikit,kalau cuti sakit yang melebihi 2 bulan kerana pembedahan apendik,ketumbuhan atau barah contohnya,boleh claim socso/perkeso x?kerana selalunye mc hospital untuk pekerja2 swasta/badan berkanun hanya akan dibayar gaji untuk 2bulan mc sahaja.dan selepas mc 2bulan tu akan dikira sbg unpaid leave.jadi amatlah sengsara jika tidak bergaji dengan kesihatan diri pula masih belum cukup sihat sepenuhnye..ibarat dah jatuh lagikan ditimpa tangga...
    ingin tahu,-zam-

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam saudara zam semoga saudara cepat sembuh..bersabarlah dalam menghadapi dugaan Allah s.w.t

      1.Saya cukup bersimpati dengan nasib yang menimpa saudara zam namun perlu saya jelaskan dengan sejujurnya PERKESO HANYA AKAN MEMBAYAR TUNTUTAN MELIBATKAN KEMALANGAN SAHAJA ZAM..YAKNI MERUJUK KEPADA KEMALANGAN SEMASA KERJA,KEMALANGAN PERJALANAN BALIK KERJA,KEMALANGAN PERGI KERJA DAN PERJALANAN WAKTU REHAT YANG DIBENARKAN SERTA PERJALANAN YANG MELIBATKAN PEKERJAAN.

      Oleh yang demikian pembedahan apendik en zam tidak termasuk dalam situasi itu..oleh yang demikian saya berharap en zam tabah dalam menghadapi dugaan.

      wasalam

      Padam
  13. salam.saye pnye kwn prnh kemalangan smsa nk pegi keje.tgn die kne msk besi dlm 2@3inch cm2 la.tp ble saye tnye die claim socso ke x,die kate dh tp xleh claim ats alasan xikt laluan utama/jln bsr..nsb baik la kwn saye ade ambil insurans.dpt gak la die claim..saye xtau plak nk claim socso ni nk kne ikt laluan utama je swktu g n blk kje.pada pemikiran saye,mcm rgi je bayar socso tiap2 bulan jikalau perkara cm2 pn xleh nk claim..

    BalasPadam
  14. wasalam:adalah rugi besar jika saudar tidak mencarum dengan perkeso..hanya mereka yang cetek Ilmu dan terhasut oleh majikan yang zalim saje yang percaya rugi jika mencarum dengan perkeso..jangan dengar kes2 yang ditolak dari sebelah pihak brooooo ia boleh menjahanamkan kita dan meracuni fikiran kita...tak tahu sila tanya pada yang tahu

    2.Dalam kes rakau saudara itu saya rasakan kes beliau ditolak atas faktor melencong!!!!melencong ini ada banyak jenis bro...jika balik dari kerja beliau melencong kearah lain dahula dan kemalangan...jalan lencongan ke tempat lain adalah perjalanan peribadi yang tidak dilinndungi saudara....

    3.Untuk maklumat setiap kes yang dihantar ada pegawai penyiasat khas akan menyiasat kemalangan itu....so ada sesuatu lencongan yang jelas baru kes itu ditolak..hahahaha bukan senang nak tolak kes bro..mesti ada bukti dan fakta jelas dari segi perundangan baru boleh tolak kes beb...MESTI ADA LLENCONGAN KOMPEM..PASAI ITU KES DITOLAK.

    waslam

    BalasPadam
  15. salam...
    nk tanye...aku kne appendix and masok hospital,...blh claim gak ke?

    BalasPadam
  16. wasalam ko kena apendik tak boleh la

    BalasPadam
  17. slm.... tmpang tanya... kalau nak claim perkeso ade limit masa x..... cthnye smggu @ sbulan slps xcdent.....

    BalasPadam
  18. wasalam bro:tak delimit masa bro..cuma kalau hantar lewat majikan akan dikompaun la..tapi jika dalam tempoh sebulan kira ok lagi beb ..jangan sampai lebih 3 bulan..jika lebih 3 bulan maka majikan akan dikompaunla...

    2.Walau bagaimanapun kemalangan wajib dilapor jika melibatkan kemalangan pekerjaan...rugi woooo kalau tak lapor...dan tak lapor kemalngan juga satu kesalahan besar serta satu bentuk kezaliman yang melampau ke atas pekerja

    wasalam geng :)

    BalasPadam
  19. Salam .Saya terlibat kemalangan kecil semasa bertugas ,buat rawatan sendiri sbb ingatkan tiada apa-apa.lepas 10hari pi chack dgn doctor dan x-ray confirm patah dan dapat 33hari mc.
    tapi bekerja spt biasa kerna tiada penganti. selepas habis mc HR kata tak boleh clim sbbnya bekerja semasa mc , saya telah terianaya, apa tindakan seterusnya utk majikan yang sebegini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam..

      1.Pertama sekali majikan saudara amat zalim..lebih zalim dari haiwan beb..

      2.Saudara tidak naytaakan apa yang patah??saudara patah kaki ke patah tangan ke??

      3.Dari segi rawtan tak jadi masalah kerana kita boleh buktikan dnegan laporan perubatan...cuma apa yang amat saya kesalkan KENAPAKAH SAUDARA BEGITU MELETAKKAN DIRI SAUDARA SEPERTI HAMBA ABDI KEPAADA MAJIKAN SAUDARA???pataha adalah perkara serius kenapa saudara masih datang bekerja????kita bukan bekerja seperti dasar apertid di afrika..ini adalah penindasan yang amat nyata pada diri saudara dan saya cadangkan saudara ke pejabat buruh untuk membuat aduan berkenaan kezaliman melampau majikan saudara itu.

      4.Walau apa alasan sekali pun MAJIKAN ADALAH WAJIB MELAPORKAN KEMALANGAN PADA PIHAK PERKESO...TIADA PENGECUALIAN DISINI!!!!!!

      5.JIka majikan masih gagal melaporkan kemalangan saya berharap sangat saudara buat aduan ke pejabat perkeso terdekat...pesan saya jangan lagi saudara menzalimi diri sendiri seprtimana majikan lakukan ke atas diri saudara..

      6.Kecederaan saudara mendapat cuti sakit selama 33 hari menunjukkan saudara mengalami kecederaan serius..mungkin menyebabkan hilang upaya kekal sepeti kaki bengkok dan sebagainya maka boleh buat tuntutan dengan pihak perkeso...NAMUN YANG PENTINGNYA PERLU BUAT LAPORAN KEMALANGAN PERINGKAT HILANG UPAYA SEMENTARA DULU!!!!DI PERINGKAT CUTI SAKIT PERLU DISELESAIKAN DULU.

      Harap saudara faham ppenjelasan diatas hehehehehe aku taip dalam keadaan geram tu kakakakka sory la bro hang punyer majikan ni zalim macam jenera tentera jepun dulu kakakakaka

      wasalam geng peace no war :)

      Padam
    2. salam tumpang tanya..kawan saya kemalangan jalan raya..dye kemalangan sebab dye ikut arah songsang sewaktu nk g kje..jadi dye punya claim socsoi xdptlah ea?..walaupon dye cedera teruk ..dye mengalami patah kaki dan tangan..tp dye hntar smua detail yg diperlukan ..buat masa ni dye cuma dpt cek rawatan sewaktu dihospital..

      Padam
  20. salam , nak tanya kalau baru kerja 3 bulan kat company ni mcmana eh? tp sebelum tu mmg ada kerja di company lain. kena ada 6 bln pay slip jgak ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam:
      soalan tak berapa nak faham la bro hehehe tapi saya cuba jawab

      1.kalau baru 3 bulan kerja dan kemalangan maka diambil gaji/payslip dari majikan baru dan lama...namun jika tiada majikan lama yakni jika masuk kerja terus dengan majikan baru maka hanya gaji 3 bulan itu diambil kira TAK PAYAH 6 BULAN!TAPI JIKA SEKIRANYA TEMPOH 6 BULAN KE BELAKANG DARI BULAN KEMALANGAN ADA CARUMAN DENGAN MAJIKAN LAMA MAKA PIHAK PERKESO AKAN MEMINTA MAJIKAN LAMA KEMUKAKAN MAKLUMAT GAJI YANG BERKAITAN...

      2.Saudara jangan risau..maklumat gaji majikan lama pihak perkeso yang uuruskan...BUKANNYA SAUDARA...cuma untuk maklumat gaji dengan majikan baru sudah pastilah MAJIKAN BARU KENA BUAT UNTUK SAUDARA...MACAM BIASA BRO..CUKUP SENANG BRO

      tak faham saya leh jelaskan lagi

      wasalam

      Padam
  21. salam. nk tanye bleh x mc di kira dari klinik swasta. dan boleh tak buat tuntutan jika tulang rusuk patah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. WASALAM BRO:
      1.Pertama sekali adakah tuan hamba kemalangan ssemasa bekerja??

      2.Jika jawapannya YA maka sudah pastilah disahkan bencana kerja...dan setiap cuti sakit (MC) akan dibayar tak kirala mc swasta atau kerajaan..CUMA YANG TAK LAKU ADALAH MC DARI TABIB CINA ATAU BOMOH TRADISIONAL HAHAHAHA BOMOH SIAM PUN TAK LAKU..MC DARI TOK MUDIM PUN TAK LAKU HAHAHAHA..ehem ehem gurau je lah bro...MC swasta laku beb kecuali MC dari yang saya sebutkan kat atas..tabib cina kompem tak laku bro.

      3.patah tulang rusuk pasal apa bro tak cerita pun...kalau patah semasa kemalangan nak pi kerja atau balik kerja atau semassa bekerja boleh claim aje....jangan patah rusuk kena tekwando/kung fu kat wife tak boleh la hehehehe....

      kalau tak jelas tanya lagi

      wasalam

      Padam
  22. tulang rusuk patah ketika kemalangan pulang waktu rehat. boleh claim hilang upaya kekal tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sudah tentu boleh bro..Namun kena tunggu sehingga MC(cuti sakit)telah habis dibayar dulu la..

      2.setelah cuti sakit habis dibayar oleh pihak perkeso maka boleh la buat permohonan hilang upaya kekal (HUK) jika ada cacat kekal

      wasalam

      Padam
  23. salam...
    kalau report polis xde tulis perjalanan drpd tempat kerja atau baru nk pergi keje...permohanan diluluskan ke...atau kena tuka report polis tu balek mengatakan daripada tempat kerja menuju ke rumah/tempat makan?

    mohan penjelasan...
    terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam:

      yup laporan polis mesti menunjukkan hala tuju arah pejalanan..itu sudah pasti bro..nyatakan saya dari rumah hendak ke rumah awek ke bla bla bla atau saya dari rumah nak ke tempat kerja ke bla bla bla...kena jujur hahahahaha kalau buat laporan polis palsu atau reka cerita nanti ne dakwa dibawah AKTA Polis wooooo

      2.Report polis diubah ada atas sebab2 tertentu...er er er tak boleh saya nak ceritakan semua beb..dari laporan polis kita sudah tahu sama ada ia tuntutan betul atau palsu hahahaha...itu baru bab report polis

      3.Walaubagaimanapun jika benar kemalangan itu betul maka saudara jangan risau kalau melibatkan kemalangan dengan kenderaan rlain report pihak yang satu lagi kita akan ambil maka disitu kita juga tahu dimana kedudukan kenderaan dan arah perjalanan saudara

      4.Seelok eloknya dalam laporan polis semua kena jelas JELAS BERMAKSUD DENGAN BAIK2 AKU NAK HABAQ NI HAHAHAHAHA......JELAS DARI SEGI DARI MANA HENDAK KEMANA,NAK APA KERETA KE MOTOR KE KUDA KE HEHEHE,DENGAN SIAPA NAIK KENDERAAAN DENGAN AWEK KE DENGAN RAKAN SEKERJA KE DENGAN AYAH KE DENGAN BOS KE BLA BLA BLA,JALAN MANA DAN KILOMETER BERAPA KEMALANGAN...JENIS KECEDERAAAN PATAH TANGAN KANAN KE KIRI KE TERKELUAR BIJI MATA KE SEMUA HENDAK DINYATAKAN DALAM LAPORAN POLIS DENGAN LENGKAP BARU SENANG BEB HEHEHEH..

      harap ia membantu saudara...jangan ambik hati woooo aku suka bab gurau2 ni kakakakaka..tapi yang aku habaq kat atas tu semua serius dan betul belaka ia fakta DAN BUKANNYA AUTA :)

      Padam
  24. Nk tanya..klo patah 3,peha tulang keting kcik n besar.brapa angaran perkeso byr?aku mngalaminya skarg,skarg aku msih mc..n mc dbyr..

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam saudara...sebelum ko pi jauh suka aku nak ingatkan kes ko ni dah disahkan bencana kerja ke belum???kes dah disiasat ke belum????kemalangan semasa kerja ke pi jumpa awek?hehehehe..sebab ko tak beri latar belakang kes aku pun nak ulas susah sikit beb

      2.Jika seandainya ko sememangnya kemalangan semasa bekerja pertama seperti yang aku jelaskan perkeso akan buat siasatan terlebih dahulu...selepas siasatan selesai dan seandaikannya betul kes itu kemalangan semasa bekerja pihak perkeso akan membuat bayaran berdasarkan cuti SAKIT DULU BEB..cuti SAKIT DIBAYAR BERDASARKAN BERAPA CUTI SAKIT KO TERIMA...diabayar dengaan gaji anggapan dalam purata 6 bulan gaji sebelum bulan kemalagan..aku dah ceritakan bab2 berkenaan bayaran berdasarkan gaji 6 bulan terakhir dalam blog ni cuba ko cari hehehe pasti jumpa.

      3.Selepas bayaran cuti sakit habis yakni ko dah sihat dan dah boleh kembali kerja dan jika ada cacat kekal MMAKA KO LAYAK UNTUK CLAIM HILANG UPAYA KEKAL (HUK) JUGA TELAH AKU TULIS KAT BLOG NI CUBA CARI PASTI JUMPA...berkenaan HUK hilang upaya kekal ini hanya boleh dibuat apabila habis bayaran cuti sakit dilakukan...dan nilai cacat KEKAL BUKAN PIHAK PERKESO TENTUKAN..SEKALI LAGI AKU BAGITAHU NILAI CATAT KEKAL SAMA ADA PATAH PEHA KE PATAH TENGKUK KE PATAH TANGAN KE PIHAK PERKESO TAK BOLEH BUAT ANGGARAN SEBAB YANG TENTUTAN BERAPA PERSEN ATAU BERAPA BANYAK CACAT KEKAL YANG KO DAPAT TERPULANG KEPADA KEPUTUSAN JEMAAH DOKTOR YANG BERSIDANG YAKNI JEMAAH DOKTOR INI ADALAH DOKTOR2 PAKAR YANG AKAN NERI KEPUTUSAN BERAPA PERSEN ATAU BERAPA CACAT KEKAL YANG KO PATUT DAPAT hehehehe maknanya keputusan ko dapat beerapa itu bergantung atas keputusan jemaah doktor..jika Jemaah doktor kata ko tak de cacat kekal maka tak de la bayaran!!!!jika jemaah doktor kata ko memamng ada cacat kekal sebab patah peha ke patah tangan ke maka jemaah doktor itu akan berikan per sen tertentu dan berapa bayaran KO DAPAT JUGA BERADASARKAN GAJI KO UNTUK TEMPOH 6 BULAN ITU..JIKA GAJI BESAR MAKA BESARLA DAPAT JIKA GAJI KECIL MAKA KECILLA..SEBAB GAJI BESAR CARUMAN PERKESO BESAR GAJI KECIL CARUMAN PERKESO KECIL

      4.hehehehe entah berapa ratus perkataan dah aku taip wakakakakakakkaka harap ko paham la bro hahaha

      wasalam..kalau tak paham ko tanya la aku lagi

      Padam
    2. aiyaaaaa aku baru paham la bro wakakakaka ye la kes ko dah bayar mc maka habis mc nanti ko claim cacat kekl plak ye hehehehehe ..sory aku tak perasan ayat terakhir tu wakakakakakakkaka sory bro :)

      Padam
  25. BORANG 21 & BORANG 10 BOLEH PRINTE DARI MANA?? ADA WED KE??

    BalasPadam
    Balasan
    1. bro borang 21 dan borang 10 boleh diambil kat pejabat perkeso terdekat...kalau malas sangat nak pi jalan perkeso hangpi pi print downlod dari web perkeso aje leeeee hehehehe...tapi itu bukan KERJA HANGPA NAK CARI BORANG 21 ATAU BORANG 10...MELAPOR KEMALANGAN ADALAH KEWAJIBAN PIHAK MAJIKAN DAN JIKA PIHAK MAJIKAN GAGAL MELAPOR KEMALANGAN TINDAKAN KOMPAUN ATAU TINDAKAN MAHKAMAH BOLEH DIAMBIL

      Padam
  26. As salam.
    Saya kemalangan jatuh motorsikal disebabkan brek mengejut kereta hadapan selepas balik kerja pada 1 disember 2012. Jadi selepas kemalangan tersebut, saya didapati patah bahu kanan, dan doktor bagi MC selama 26 hari. Jadi dalam tempoh tersebut, saya telah membuat tuntutan kpd socso melalui majikan seperti apa yg diceritakan diatas. Persoalannya yg pertama, selepas 26 hari doktor bagi MC lagi sehingga skrg, jadi mcmana nak hantar tuntutan mc lagi selepas yg pertama sudah dihantar. Persoalan kedua, tuntuntan sosco tu adalah bayaran utk sehari mc, mengikut kadar 80% gaji sehari kan, jadi adakah majikan juga memberi gaji kepada kita selama kita mc ( sebab tuntuntan mc sebelum ni juga dikira bayaran gaji juga ke) dan adakah majikan bayar gaji selama untuk 3 bulan selama kita mc, dan jika mc lebih dari 3 bulan, dah dikira unpaid leave. Dan pada waktu itu socso menjadi peranan untuk membayar elaun gaji, dlm 80% gaji sehari, adakah begitu. Minta maaf , saya kurang arif bab bab ni. Terima kasih kerana menjawab.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam saudara:

      1.Setelah mc pertama dibayar maka saudara tidak perlu lagi mengisi apa-apa borang untuk hantar mc yang seterusnya...senang cakap bawa je mc ke kaunter pejabat perkeso yang dimana saudara berurusan...hehehe isi borang tuntutan hanya sekali sahaja untuk kemalangan yang sama :)

      2.Ya memang betul kadar 80 kadar gaji harian berasaskan purata kadar anggapan harian mengikut gaji 6 bulan terakhir sebelum bulan kemalangan saudara :)

      3.Mengikut peruntukan undang-undang jika perkeso telah bayar MC maka majikan tidak perlu lagi bayar gaji pekerja itu....namun kebanyakan majikan bayar juga hehehe jadi dua-dua dapat hahahaha..tapi kalau majikan tak bayar gaji tak salah!!!

      wasalam

      Padam
  27. salam , nak bertanye . adik saya ditimpa kemalangan 3hari lepas . 4 batang gigi nya patah . dikira kecelakaan kekal atau sementara ya ?

    lagi satu , laporan polis yang asal balai trafik dah ambil . yang ada kat kami laporan yang di COP salinan (salinan ini tidak boleh digunakan dalam makhamah ) . Perlu ambil yang asal atau tidak ya ?

    terima kasih ,

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam wan:
      1.Tak lengkap la cerita saudara...adakah adik saudara kemalangan itu dalam perjalanan balik kerja atau ke tempat kerja atau bla bla bla jumpa awek ka hehehehe...cuba sambung cerita sampai jelas..hehehe leh kan?

      2.Namun seandainya perjalanan itu balik kerja atau ke tempat kerja maka ianya bencana kerja bolehlah dibuat tuntutan dengan perkeso itupun jika adik saudara itu dicarum oleh pihak majikannya dengan perkeso!

      3.Hehehe biasanya doktor tak kata patah gigi HUK (kekal bro) hehehe doktor cakap buka wa beb hehehe..apa pun UNTUK MAKLUMAN SAUDARA WAN JIKA ADIK SAUDARA MEMPUNYAI 4 CUTI SAKIT DAN KEMALANGAN ITU BERLAKU SEMASA PI KERJA ATAU BALIK KERJA MAKA TUNTUTAN AWAL YANG WAJIB DIBUAT IALAH (HILANG UPAYA SEMENTARA-HUS)TERLEBIH DAHULU!!! DENGAN CARA MAJIKAN PERLU ISI BORANG 21 SEPERTIMANA WA DAH MAKLUMKAN DALAM TULISAN WA DALAM BLOG NI HEHEHE

      wasalam bro :)

      Padam
    2. 4.Ohhhh aku tertinggal plak satu ..pasal laporan polis tu wakakakakka sory bro..pasal laporan polis itu kalau polis dah cop salinan dan ada tandatangan ketua polis atau ketua balai maka ianya sah bro :)

      Padam
  28. salam... tumpang tanya? sekarang ni saya nak pindah ke tempat kerja lain.. tapi saya patah lengan semasa bekerja 2 mingu lalu.. sekarang saya masih cuti. oleh kerana saya dah nak pindah tempat kerja baru.. saya nak buat claim perkeso sendiri. tapi dapat ke saya buat macam itu? dan bagaimana cara nya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam:semoga cepat sembuh!!!
      1.JIKA BENAR KEMALANGAN ITU BERLAKU SEMASA SAUDARA BEKERJA SILA MINTA MAJIKAN KEMUKAKAN BORANG LAPORAN KEMALANGAN (BORANG 21)KEPADA PIHAK PERKESO DENGAN SEGERA!!!!PERLU DIINGAT ADALAH MENJADI KEWAJIBAN PIHAK MAJIKAN UNTUK MELAPORKAN KEMALANGAN YANG MENIMPA PEKERJA PADA PIHAK PERKESO DALAM TEMPOH 24 JAM JIKA KEMALANGAN BERLAKU DITEMPAT KERJA DAN SELEWAT-LEWATNYA SEBULAN!!!!JIKA LEWAT MAJIKAN BOLEH DIKOMPAUN ATAU DIAMBIL TINDAKAN MAHKAMAH!IANYA SATU PENGANIIAYAAN DAN SATU BENTUK KEZALIMAN PADA PEKERJA JIKA MAJIKAN TIDAK MEMBUAT TUNTUTAN DENGAN PIHAK PERKESO!!!NASIHAT SAYA SILA HUBUNGI MAJIKAN DAN MINTA MAJIKAN KEMUKAKAN LAPORAN KEMALANGAN ITU PADA PIHAK PERKESO DENGAN SEGERA DAN JIKA MAJIKAN MASIH ENGGAN BUAT LAPORAN MAKA SAUDARA BOLEH KE PEJABAT PERKESO UNTUK MEMBUAT ADUAN!!!!

      2.JANGAN SAUDARA SESEKALI BUAT TUNTUTAN SENDIRI!!!!IA ADALAH SALAH!!!!DALAM BORANG ITU HANYA MAJIKAN BOLEH ISI DAN HANYA MAJIKAN YANG BOLEH TANDA TANGAN BORANG TERSEBUT!!!!

      3.SAUDARA MASIH DILINDUNGI UNDANG2 DIBAWAH AKTA KESELAMATAN SOSIAL PEKERJA (AKSP 1969)OLEH ITU SEMASA CUTI SAKIT JANGAN SESEKALI SAUDARA BEKERJA!!!!INGAT AKU PESAN TU!!!JANGANS ESEKALI KERJA DALAM TEMPOH CUTI SAKIT DAN REHAT SECUKUPNYA....SAMA ADA NAK PINDAH TEMPAT KERJA LAIN BILA SIHAT DAN PULIH BARU FIKIR BEB...


      wasalam hehehehe baca elok apa aku bagitahu tuuuuuuu dan SILA AMBIL TINDAKAN

      Padam
  29. Salam klu arwah isteri meninggal tp pencarum ank2 boleh dapat x elaun.


    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam:tak dapatla..seperti saya nyatakan bahawa jika anak meninggal dan anak adalah pencarum jika cukup caruman maka jika anak yang meninggal itu tidak ada isteri maka pencen jatuh pada ibu dan bapa...akan tetapi jika anak itu telah beristeri atau bersuami maka pencen akan jatuh pada isteri atau suaminya..

      wasalam..

      OH ya arwah isteri kerja dimana?pencarum perkeso ke?

      Padam
  30. Salam Bro,
    Sy terlibat dgn kemalangan semasa balik keje pada 7feb2013.laporan polis telah dibuat dan pihak majikan juga telah dimaklumkan.sy dimasukkan ke wad selama 1 hari kerana mengalami patah tulang tapak tangan kanan jari kelingking dan setakat ni mendapat MC sehingga 9Mac 2013 untuk rawatan susulan di hospital.

    Untuk makluman,pihak majikan hanya emel borang tuntutan HUS untuk diuruskan sendiri oleh sy(tak pasti if dorang sudah maklumkan pada PERKESO or not)dan sy bercadang utk melengkapkan borang tuntutan selepas kembali bekerja.

    Soklan sy:

    1. Adakah ms yg diambil untuk membuat tuntutan lebih kurang 1bln atau 2 bln slps kemalangan ok?atau denda akan dikenakan kerana lewat memaklumkan pada PERKESO?

    2. Dalam senarai semak dokumen tuntutan HUS,tidak dinyatakn perlu melampirkan slip gaji.adakah perlu disertakan salinan slip gaji semasa membuat tuntutan HUS sprt saranan bro dlm artikel diatas?

    3. Bolehkah sekiranya sy membuat tuntutan faedah HUS serentak dgn tuntutan faedah HUK?Ataupn mesti buat tuntutan HUS dulu sehingga selesai pembayaran oleh PERKESO kemudian baru buat tuntutan utk faedah HUK?

    4. Jika prosesnya kene buat tuntutan HUS dulu,slps selesai tuntutan HUS dan byrn dh pn dpt dr PERKESO..kemudian untuk tuntutan faedah HUK pulak,adkah kita akn dihubungi oleh pihak PERKESO dan akn diarahkn untuk buat tuntutan seterusnya atau kita sebagai penuntut kene paham2 sendiri sama ada nk buat tuntutan HUK atau tidak?

    Sorry if soklan agk pelik.BTW thanks in advance bro..
    ur blog sgt2 membantu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam bro hehehehe selamat berehat kikiki semoga cepat sembuh...awek de leh jaga bro hahaha...jangan marah beb gurau je..

      1.Perlu hantar segera borang kemalangan itu jangan disimpan lama lama nanti kena kompaun.dapat aje cuti sakit 4 hari terus isi dan hantar ke pejabat perkeso.

      2.Majikan yang kena isi dan majikan yang kena hantar bukan saudara...hang rest je bro...kan sakit kan kan :)..lau majikan lewat isi dan majikan lewat hantar maka MAJIKAN YANG KENA KOMPAUN PEKERJA TAK KENA HAHAHAHAHAHA..

      3.Setiap tuntutan kena buat satu persatu bro...kena selesaikan tuntutan hilang upaya sementara (HUS) dahulu...lepas tu baru isi Hilang upaya kekakal (HUK) selepas saudara sihat dan tiada cuti sakit lagi.

      4.HUK (HIlang upaya kekal) kena kita buat sendiri bukan pihak majikan hehehehe sebab kita aje yang tahu sama ada kita cacat kekal atau sebaliknya hahahahaha


      ok leh tak bro!!!!

      tak faham hangpa reply balik nanti saya jawab

      Padam
    2. alamak tertinggal nak jawab pasal slip gaji 6 bulan!!!!BRO MACAM2 MANAPUN SLIP GAJI 6 BULAN PERLU DISERTAKAN!!!!!!SEBAB KAT SITULAH AKAN DIAMBIL KIRA UNTUK PEMBAYARAN CUTI SAKIT!!!!KALAU TAK BAGI SLIP GAJI 6 BULAN MAKA BAYARAN MINIMA AKAN DIBUAT DAHULU....ADALAH LEBIH BAIK KEMUKAKAN TERUS SLIP GAJI 6 BULAN ITU HAHAHAHAHA BUAT KERJA PERFECT BRO HAHAHAHA

      WASALAM

      Padam
  31. Ok bro..thanks for the very helpful answers..tp memandangkan sy pn myb dah boleh start keje next week(mc sebulan je)dan borang tuntutan HUS tu pn masih blom diisi.jwbnye masuk keje je sy kne setelkn proses tuntutan HUS ni dulu.terpakse uruskn sndri jugak la bro..nk harapkan org lain phm2 jela.

    Ape2 pn bro..a thousand of thanks to u..really2 appreciate ur help.

    Assalammualaikum..

    BalasPadam
  32. ha ha ha... cerita kat atas tu lebih kurang kejaian aku mengelak terlangar babi hutan semasa nak pergi kerja mase tu waktu pagi, elak punya elak terus jatuh tergolek dan tersunkur . sempat la jugak semasa terseret kat atas jalan raya tu aku berkata babi punya babi ahhhhhhhhhhhh........hampir pitam aku di buat nya lame gak la nak bangon mase terbaring kat atas jalan raya tu .mase tu tengah sesak napas dalam beberapa saat bila bangon je nak angkat motor aku yang terdampr atas jalan akurasanak pengsan ,aku kuat kan jugak la semangat nak angkat motor tu bila nak angkat je bahu belah kanan aku rase sakit yg amat sangat badan aku sejuk sangat mate dah nak pejam dah badan goyang dah macam nak tumbang, aku kuat kan la kudrat aku jangan sampai tumbang ,kang lain cerite pulak,pada mase tu jugak perasaan aku berkata 'nasib baik tak ada kenderaan pada waktu tu kalau tak habis la aku ...pada mase aku nak tumbang tu pulak ada sebuah kereta berhenti menghampiri aku dia berhenti untuk meng alih kan motor aku yg tersadai kat tepi jalan kebetulan kenal pulak aku gan berade tu .sempat jugak la aku berborak gan dia beberapa minet.dia nak antar aku kat hospital aku kata tak yah .aku meminta dia coll bini aku ,kejadian aku tu tak lah jauh sangat dengan rumah aku ,bini aku datang je terkejut mak lom lah masih terpinga-pinga lagi melihat aku dalam keadaan begitu.aku balik sekejap pastu pegi hospital .itu la kisah aku dan babi punya babi. berlaku pada tahun baru china 2013.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wakakakakakkakakakakaka..banyak cerita babi punyer babi bro kakakaka

      Padam
  33. Assalam nak tanya sikit baru2 ini saya telah mnjalani operatian (tringer finger) dan sekarang saya masih mc. Bolehkah saya claim? Saya bertugas sbg pemandu bas.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam:tuntutan claim untuk MC hanya melibatkan bencana kerja merujuk 3 situasi iaitu 1.perjalanan ke tempat kerja 2.perjalanan balik kerja 3.perjalanan berkaitan kerja..jika berlaku kemalangan dalam situasi seperti yang saya nyatakan encik haris boleh kemukakan tuntutan kemalangan dengan pihak perkeso untuk tuntut bayaran MC,namun jika tiada kemalangan maka MC tersebut tidak boleh di claim.

      wasalam

      Padam
  34. salam,

    1. saya jatuh ketika hendak ke opis, tapi bukan disebabkan eksiden dengan motor ke kereta ke, mungkin tersalah langkah, kasut pun dah haus kot, hehe tuptup cek kat hospital patah kaki kanan and dapat 3 minggu MC. so kena buat report polis tak nak apply socso tu?


    2. boleh saya tau tak, apa dokumen yang perlu dibawa untuk ke ke pejabat perkeso?

    harap reply, mekaseh :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam izati:
      1.Hehehehe jatuh kat mana tu???kalau di luar kawasan premis majikan mesti buat laporan polis...contohnya jatuh kat tepi jalan ka...koridor ka...tepi lonkang ka hahahaha perlu laporan polis geng...KECUALI JIKA JATUH DALAM PREMIS MAJIKAN TAK PERLU LAPORAN POLIS.

      2.Untuk makluman izati..semua proses tuntutan perkeso PERLU DIBUAT OLEH PIHAK MAJIKAN...YAKNI MAJIKAN YANG ISI BORANG LAPORAN KEMALANGAN TERSEBUT BUKANNYA KITA

      hehehehe kalau tak faham reply semula

      Padam
  35. assalamualaikum
    Saya pnah kemalangan pd 06.10.12..Dlam waktu kerja.kerja saya berkaitan cermin atau kaca.dlam kemalangan itu tangan kanan sy cedera terkena cermin yg pecah..atas pergelangan sy luka dan semua urat besar putus..sy dimasukan ke hospital selama 4 hari..sehinga sekarg 1.5.13 sy mash mc..Alhamdulillah mc sy socso byar smpai sekarg..majikan pn byar jgak gaji sy smpai skarg..soalan saya andai sy bekerja semula blehkah sy mendapat claim kecacatan kekal..walaupn kerja sy lakukan sgat ringan cmtohnya menyapu ditempat sy bekerja..sy tak mahu kehilangan kerja dan bos sdia ambil sy untuk kerja yg ringa2 sahaja..
    minta pandangan dan terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam geng..hope cepat sembuh tau..macam ne leh kena kaca ni..

      1.JANGAN RISAU TAK MENJADI MASALAH JIKA SAUDARA MEMBUAT TUNTUTAN HILANG UPAYA KEKAL (HUK) DAN BEKERJA SEMULA TAK JADI HAL BEB...JANGAN RISAU MOHONLA TUNTUTAN HILANG UPAYA KEKAL TERSEBUT JANGAN RISAU BEB TAK MENJEJASKAN KERJA!!!!!!!!YANG TAK BOLEH KERJA ADALAH PENERIMA PENCEN ILAT SAHAJA HARAP MAKLUM

      2.hehehe wa tulis dengan huruf besar tu agar bro faham hehehehehe

      wasalam rest cukup2 geng jangan nakal2

      Padam
  36. Salam Bro
    bleh claim keccatan kekal tak andai sudah bekerja..walaupn tak sekuat sblum kemalangan.
    mohon pandangan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam bro:wa mohon maaf lambat reply busy sikit beb hahahaha..

      1.Boleh aje nak cuba buat tuntutan cacat kekal tak jadi maslah broooo..yang tentukan sama ada terdapat cacat kekal aatau sebaliknya adalah pihak jemaah doktor hehehehe cube la bro tak jadi hal punyerrrr

      2.Caranya cukup mudah pi ambil aje borang tuntutan HUK (hilang upaya kekal )kaat pejabat perkeso dan sertakan laporan perubatan sekali so lepas tu hantar la ia hahahaha

      selamat berjaya geng

      Padam
  37. Salam..ank saudara sy bru eksiden langgar anjing mse nk pi kerja..dia naik moto..gi hospital,dapat mc dua hari..katanya sbb sabtu ahad dh mmg cuti kerja..jd bg cuti khamis dan jumaat saja..blh x klu claim guna dua mc?maksudnya,ambik lg satu mc dua hari dr klinik swasta?polis report x buat sbb dia ada lesen L jer..takut kne saman klu wt report katanya..after 24 jam,stil ley wt report ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam:maaf lambat reply hehehe
      1.Setiap kes kemalangan jalan raya perlu buat laporan polis untuk buat tuntutan dengan perkeso..IA ADALAH DOKUMEN WAJIB DAN JIKA TIADA REPORT LAPORAN KEMLANGAN TIDAK BOLEH DIPROSES.

      2.Boleh tak jadi masalah MC/cuti sakit kat mana2 hospital kerajaan /swasta tak jadi masalah hehehehe jangan ambik MC kat tabib cina sudah la hehehe..

      3.dapat aje MC 4 hari dah boleh buat tuntutan

      wasalam

      Padam
    2. report polis boleh dibuat walaupun selepas 24 jam jangan risau

      Padam
  38. Salam,sy baru dapt claim socso, nk tanya, btul ke kalau mc melibatkan socso ni majikan x pyh bayar gaji socso yg bayar, sebab duit socso sy kne potong sebab majikan sy bayr gaji time mc, sy kemalangn dlm prjalan nk msuk ke tmpt keje mse rehat, ibu jari kiri path, xbleh nk gerak sgt, bleh ke claim utk cacat kekal, terima kasih...

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam en.muhammad:
      1.AAAA meme betu sekiranya ia kes perkeso dan disahkan bencana kerja maka MAJIKAN TAK PERLU BAYAR MC...

      2.JIka en.MUHD patah jari saya rasakan ianya cacat kekal maka boleh lah en muhd memohonan tuntutan hilang upaya kekal (HUK) caranya cukup mudah sila ke pejabat perkeso terdekat dan ambil borang HUK

      wasalam hehehe sory lambat reply demam pilanraya beb hahahaha

      Padam
  39. Salam, sy bru shje dpt duit socso, nk tanye btul ke mc yg melibatkn socso ni majikan xpyh bayar, socso yg bayar, duit socso sy kne potng dgn majikan sebab gaji sy dibyr semase mc, sy kemalngn semase nk gi keje, ibu jari kiri pth dan msuk aeriel tv, skrg dh cbut & x jari cume bleh grak skit je, bleh x claim utk cacat kekal

    BalasPadam
  40. Terbaikkkk bro. Terima kasih atas info yg berguna ni.

    BalasPadam
  41. salam.. nk tanya untuk buat tuntutan cacat kekal...kena tunggu tuntutan cacat sementara dulu atau bole apply trus...terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam broooo

      1.Tuntutan hilang upaya kekal (HUK) hanya boleh dibuat sebaik sahaja habis cuti sakit dibayar pada peringkat tuntutan hilang upaya sementara (HUS) hehehe selagi tak habis di peringkat tuntutan hilang upaya sementara (HUS) jangan dok langkau nak buat tuntutan kekal hahahahaha..nak berbulan madu ada step by step bro wakakakaka..jangan marah wa gurau je beb

      Padam
  42. terima kasih byk atas info tersebut...

    BalasPadam
  43. Saya berumur 46 tahun.Saya telah mengalami kemalangan ditempat kerja 4 bulan yang lalu. Tangan kanan saya terpaksa dipotong sehingga paras siku. Dikategorikan sebagai kecacatan kekal. Saya masih dalam MC. Persoalan saya apakah saya boleh memohon pencen ilat dan apakah baik dan buruknya.Berapakah pula kadar penggajian yang akan dibayar oleh pihak socso kepada saya.terima kasih atas setiap komen terhadap masalah saya ini.

    ReplyDelete

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam,saya simpati atas apa yang berlaku pada saudara iman...harap saudara iman tabah...itu adalah sebahagian dari dugaan dan ujian Allah..semoga tabah dan kuatkan semangat.

      2.Adakah majikan saudara telah laporkan kemalangan yang berlaku ditempat kerja itu pada pihak perkeso??????

      3.Adakah cuti sakit telah dibayar di peringkat Hilang upaya sementara (HUS)oleh pihak perkeso???

      4.Adakah putus tangan itu sebab langsung dari kemalangan ditempat kerja???harap saudara reply semula agar saya dapat memberi jawapan yang tetap.

      thanks

      Padam
    2. salam.. terima kasih kerana sudi balas. 1-majikan saya sudah melaporkannya pada pihak perkeso. 2- sekarang MC masih dibayar oleh pihak perkeso (HUS 3- iya kemalangan semasa di tempat kerja..

      Padam
    3. wasalam iman..
      1.Kes sauara adalah kes Hilang upaya sementara (HUS) maka biarlah berjalan sebagai kes HUS terlebih dahulu..yakni SELAGI SAUADRA DAPPAT CUTI SAKIT(mc) SELAGI ITULAH PIHAK PERKESO AKAN MEMBUAT BAYARAN...walaubagaimanapun..seandainya MC yang diterima lebih 180 pihak perkeso boleh minta laporan perubatan dari pihak hospital...MUNGKIN TAFSIRAN HILANG UPAYA KEKAL TERUS BOLEH DIBUAT...

      2.Pada saya INI KES HILANG UPAYA KEKAL..(HUK) DAN IANYA AKAN DIPUTUSKAN OLEH PIHAK JEMAAH DOKTOR NANTI DAN IANYA BUKAN KES ILAT..

      wasalam

      Padam
    4. terima kasih atas maklum balas saudara :)

      Padam
  44. salam sya nak tanya klau claim masalah pendengaran lama ke ..le dapat jawapan nye..sya da tuntut nak masuk 4 bulan...sebab dulu sya kerja tempat bunyi bising...agak2 berjaya ke tuan kabutar diesel

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam...lama jugak beb..nak kena siasat sebab claim cacat pendengaran ni nak kena tahu betul ke cacat pendenganran kena masa kerja dulu atau telah sedia ada atau sebab2 tertentu hahahahahaha...bukan mudah bro hahahaha...kalau betul2 berkaitan dan kena masa bekerja baru dapat!perlu diingat cacat pendengaran disebabkan kerja BIASANYA MENGAMBIL MASA YANG LAMA BEKERJA DITEMPAT BISING TERLAMPAU BARULAH HILANG PENDENGARAN DAN FAKTOR INILAH YANG AAKAN DISIASAT

      wasalam bro

      Padam
    2. oooo cam2 ke tuan kaburetor.....utk pengetahuan tuan....sya pnah jaga loji hawa dingin kat hukm selama 6 tahun...dan sya mmg selalu buat kerja terdedah bunyi bising contohnye...repair compressor ,aircond,buat test gen set...tapi bukan satu tempat kerja...sebab sya kerja contractor...dan sekarang baru sya kerja maintenance bangunan in house....dan pengawai socso pon da siasat...agak2...tuan kburator yg bijaksana berjaya ke claim sya nie...dan doctor pakar hkl pon da sahkan...dan dia suruh sya pakai alat pendengaran di kedua2 belah telinga...

      Padam
    3. wakakakakaka bukan kaburetor lah ..kabutar lah wakakakaka..

      1.Ya tuan..proses siasatan ambil masa sikit...selepas siasat kes akan dihanar ke ibu pejabat...selanjutnya jika ada kes ..maka tuan akan dipanggil untuk ke JDK (Jemaah Doktor Khas) nak di JDK lah akan memutuskan tuan menhidapi pekak kat mana mana hahahahaha...

      2.pekak itu banyak sebab tuan hahahaha..dan banyak punyanya...JIKA DAPAT PEKAK ITU MASA BUAT KERJA SENDIIRI CONTOHNYA TUAN ADA KEJE LAIN SELAIN DARI KERJA HAKIKI MAKA IANYA TAK LAYAK TUAN...sebab itulah siasatan itu mencakupi semua aspek dimana tempat kerja tuan dan apa kerja tuan lakukan dahulu..TAHAP KEBISINGAN BERAPA DISEBEL JUGA DIAMBIL KIRA.

      WASALAM TUAN

      Padam
    4. ooo cam2 ka....tapi..sya x tau tahap kebisingan 2...pegawai 2 ada tanye...n sya ckp le...sya dulu ada jaga loji hawa dingin kat hukm...dan dia angguk2je...sya tanya klau x caya sya leh bawa p hukm...dan lepas 2 baru dia ckp...kat s2 mmg bising n pernah ada kes org tuntut...so sya diam je lee...so lagi satu napa jemaah docto n check telinga sya lagi ka.....kan docto hkl da sahkan sya mmg ada masalah pendengaran....dan minggu depan sya kena bayar alat bantuan pendengaran 2 bernilai rm 5 k....leh ke sya claim ngan socso....sebab sya mencarum tiap2 bulan...dan satu lagi soalan.....perlukah sya pakai alat bantuan pendengaran itu semasa jumpa docto jemaah 2....tuan kabutar petrol kan bijak....sila le ulas......ekekekek slm

      Padam
    5. wakakakaka adehhhh..
      bro yang bijaksana..sepatutnya siasatan yang baik perlu pegawai siasat itu masuk ke tempat bro bekerja!!!kalau tak masuk macam mana nak tahu tahap kebisingan????

      2.Sepatutnya pegawai itu meneliti noise mapping tempat saudara bekerja..bla bla bla

      3.selepas itu meneliti laporan perubatan dan perkara ini akan dirujuk ke jemaah doktor khas jika ada kes...PIHAK JEMAAH DOKTOR KHAS (PAKAR) SAHAJA YANG BOLEH MEMTUSKAN KES SAUDARA SAMA ADA TAHAP KEBISINGAN YANG DIPEROLEHI DITEMPAT KERJA ITU MENYEBABKAN SAUDARA PEKAK..HEHEHE TAHAP PEKAK PLAK ADA % TERSENDIRI HEHEHE PEKAK BADAK KA PEKAK SIKIT2 KA HEHEHEHE

      wasalam

      Padam
    6. kekekeke..sya ..rasa bukan pekak badak..cuma pekak sikit2 je...tapi....kena pakai alat bantu pendengaran baru lebih jelas....yg peliknye..klau tempat bising sya dgr no hall punya...tapi masalahnye tempat sunyi...n..dalam office sya x dgr sgt......apapon thanks pada tuan kaburtar diesel sudi menjawab soalan sya......doa2kan le sya berjaya dalam tuntutan perkeso saya nie...slm....

      Padam
  45. saya bekerja di dua tempat. satu sebagai pegawai pemasaran (part time) dan satu lagi sebagai admin assistant di tempat yg berlainan. tapi saya tahu kedua-dua tempat ini membayar socso saya dengan baik. boleh ke macam tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya bro..itu adalah tepat dan terbaik!!!sememangnya WAJIB MENCARUM KEDUA-DUANYA JIKA BEKERJA DITEMPAT BERBEZA..majikan hangpa memang baik!!!

      wasalam

      Padam
  46. salam...sy nk tanya bole ke minta medical report awal walaupun tuntutan cacat kekal blum di buat lg...sbb masih dlm tuntutan cacat sementara...senang untuk menjimatkan masa..hihihihi atau kena tunggu tuntutan cacat sementara habis dulu...br minta medical report di hospital..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam hehehe tak boleh bro..kena tunggu sampai sihat dan boleh kerja ...senang cakap bila pihak hospital dah tak bagi cuti sakit baru leh beli medical report hehehehe..

      wasalam

      Padam
  47. Salam..sy hanya nk kongsi pengalaman..sy kemalangan motosikal awal bulan 1 dan sekarang still dlm mc lg..dlm kemalangan tu..lengan kiri sy patah, gigi depan sy patah sebatang, kecederaan 5 saraf tangan dan luka hampir seluruh badan..sekarang sy sudah mc selama 220 hari n doc ckp sy mungkin mc lama sebab kecederaan saraf tangan sy..tangan sy masih terasa kebas dan rasa mcm terkena elektrik apabila disentuh..alhamdulilah pihak perkeso byk membantu..sy hantar claim utk hilang upaya sementara dlm masa 2 minggu je dah sampai surat..cepatkan pihak perkeso skg..pihak perkeso jgk ada dtg umah tgk keadaan sy..maklum la mc lama..dan pihak perkeso ada sarankan supaya mintak surat dr doktor utk mintak doktor panel perkeso dtg rumah sy utk buat fisio..baguskan dah la free x payah susah payah g hukm yg slalu jam n ssh nk parking kereta plus xpayah la husband amik cuti nk hantar sy g fisio..buat yg x tau kalo gigi patah masa kemalangan..mmg tidak dikira sebagai hilang upaya kekal..tapi kos rawatan kosmetik(tanam gigi, crown, brigde) kt klinik swasta kita bleh claim perkeso tp mesti ada surat dr doc yg rawat masa accident..sy buat rawatan utk gigi depan yg patah..sebatang rm2100..Mahalkan..tp nasib baik perkeso ckp bleh claim tp ikut tarif perkeso la..tp xpe dr xde..hihi..utk hilang upaya kekal pulak pihak perkeso suruh buat 2 , 3 bulan selepas boleh berkerja sbb takut ada kecederaan lain atau kesan lain lepas kemalangan in case kalo hilang upaya kekal dah dibayar mc lepas tu x akn dbayar lg..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam puan..terima kasih puan atas perkongsian diatas..saya berdoa agar puan cepat sembuh dan mampu meneruskan kehidupan seperti sediakala hendaknya..

      2.Ye puan betul sepertimana yang puan ceritakan diatas..pihak kami sedaya upaya akan menyelesaikan smeua tuntutan kemalangan dengan seberapa segera ang boleh..

      3.Pihak kami juga menyediakan pelbagai faedah sepetimana yang puan nayatakan diatas..

      wasalam

      Padam
  48. ohh..ok terima kasih byk ye atas info tersebut..:)

    BalasPadam
  49. Assalamualaikum... Adik saya pernah mengalami kemalangan jalan raya sewaktu dalam perjalanan ketempat kerja 6 bulan lepas. Report polis tentang kemalangan tersebut telah dibuat. adik saya telah dirawat dihospital kajang dan segala report kemalangan pada hari kejadian ad disana. Apa yang memusykilkan saya.. tiada tindakan yang diambil oleh majikan adik saya berkenaan kemalangan tersebut wlaupun adik saya telah menghantar kepada majikannya MC beliau. Akibat drpd kemalangan tersebut, adik saya mengalami patah jari kelingking...buat pengetahuan En. Kabutar, adik saya telahpun berhenti kerja secara relahati pada 17hb mei 2013, Apakah yang perlu kami lakukan... Saya rasa adik saya teraniaya kerana tiada apa-apa tindakan yang dilakukan oleh pihak bekas majikannya dan adik saya menderita dengan keadaan beliau sekarang....

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam bro Ali..

      1.Saya doakan moga2 adik saudara cepat sembuh..sememangnya majikan adalah sangat tidak bertanggungjawab seandainya tidak melaporkan kemalangan tersebut pada pihak perkeso...dan AMAT MALANG SEKALI ADIK SAUDARA MEMBENARKAN AMAJIKAN MELAKUKAN PENGANIAYAAN TERHADAP DIRINYA SENDIRI TANPA BANGUN MENUNTUT HAK NYA YANG SEPATUTNYA BELIAU TUNTUT!!!

      2.nasihat saya mohon sangat2 pada adik saudara segera melaporkan hal tersebut ke pejabat perkeso terdekat dengan mengemukakan aduan..SETIAP ADUAN ADALAH SULIT!!

      3.kesalahan besar bagi majikan yang gagal melaporkan kemlangan pada pihak perkeso...harap saudara membantu adik dalam membuat aduan tersebut dengan membawa..slip gaji sebagai bukti,surat tawaran kerja atau apa sahaja yang boleh membantu!!

      wasalam

      Padam
    2. salam boleh x saya nak taw.... baru ni adik sy terkena air panas .abis melecur pahanya.... sy pun p la nk claim perkeso utk adik saya tu... kat perkeso baru saya taw majikan adik sy tu tidak mencarum utk adik saya...wahal tiap2 bulan gaji adik saya di potong sebanyak rm25 sebulan katanya utk perkeso....sy kasian kt adik sy sebb pahanya masih belum sembuh..majikan pula buat tidak taw....mcner ye saya nK selesaikan masalh nie???

      Padam
    3. wasalam..adakah kemalangan berlaku dirumah??atau di tempat kerja???reply semula plzz

      wasalam

      Padam
  50. Assalamualaikum..
    sy nk tnya brpa lama proses untuk pmndahan dari pencen ilat ke pencen penafakat,. dari arwah ayah keadik bwh 21thn.. TQ

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam:pencen ilat ke penakat amat mudah kerana datanya sudah ada cuma perlu buat permmohonan sahaja dengan pihak perkeso..namun perlu juga isi borang pencen penakat!!!ape pun pencen dari arwah ayah akan jatuh kepada ibu jika ibu masih ada...anak2 umur 21 tahun kebawah just ade syer biasanya aakan masuk akun ibu

      Padam
  51. assalamualaikum
    saya nak tanya, makcik saya bekerja sebagai penoreh getah selama 20 tahun dan ada caruman. Dah 7 tahun dia berhenti kerja. Tapi sekarang dia telah diserang strok dan lumpuh, boleh ke dia dapat apa-apa faedah daripada perkeso walaupun dah berhenti kerja selama 7 tahun? Untuk makluman makcik saya sekarang berumur 63 tahun.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam:semoga mak cik cepat sembuh..untuk makluman tuan stroke boleh mmebuat permohonan pencen Ilat...walaubagaimanapun oleh kerana faktor umur mak cik tuan telah mencapai 60 tahun maka dengan sendirinya kelayakan permohonan pencen ilat telah terbatal..pencen ilat syarat kelayakannya adalah pemohon dibawah umur 60 tahun.
      wasalam

      Padam
  52. assalammualaikum,maaf saya nak bertanyer sikit...xtau kisah saye nie leh klim perkeso ker x???huhu...saya mengandung an 3minngu lepas kuar darah mase saye berkerja an saye dihantar ker hospital dengan segera...dan doc sahkan saya mengandung luar rahim,kene wat emergency operation...klu kes mcm nie leh klim x???bab saya ada tanyer pekerja perkeso kat facebook..dan die suruh saya isi borang untuk kurang upaya sementara..lagi sto klu saye bleh klim ape yg perlu saya bawak tok bg ker perkeso???maaf saya kurang arif bab2 klim perkeso.harap balas..thankzz

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam iza:1.suka saya nyatakan bahawa terdpat beberapa punca kejadian tumpah darah tersebut..ianya sama ada secara semulajadi atau disebabkan kerja???kedua-dua punca ini akan memberi keputusan yang berbeza..ia bergantung pada sesi siasatan yang akan dibuat oleh pegawai penyiasat perkeso..pada saya ta salah untuk cuba membuat permohonan NAMUN PERATUSAN UNTUK DAPAT AGAK KECIL IA BERGANTUNG ATAS APA SEBENARNYA YANG TERJADI PADA HARI KEJADIAN..YAKNI SEMSA PUAN BEKERJA ITU..LAGIPUN PUAN TIDAK NYATAKAN ENIS PEKERJAAN YANG PUAN LAKUKAN..ITU JUGA UNSUR PENTING DALAM SIASATAN...YANG TAK BOLEH SAYA DEDAHKAN DISINI.

      Padam
  53. assalammualaikum..saya lagi nak tanyer g sato soalan..mengenai parent saya...arwah abah da meninggal pada tahun 2003 dan mase die meninggal mak an abah da bercerai bleh ker mak saya tuntut pencen penakat...atau pencen dpt kat anak2???

    BalasPadam
  54. WASALAM..semasa abah meninggal berapa umur arwah???anak2 umur berapa pada masa itu???isteri jika telah bercerai tidak layak untuk mendapat pencen penakat dari bekas suaminya kecuali anak2 dibawah umur 21 tahun dan belum berkahwin...permohonan pencen penakat juga ada syarat dari segi caruman dan umurnya..sila rujuk tulisan saya berkenaan pencen penakat di blog ini

    wasalam geng

    BalasPadam
  55. Salam bro.saya ingin tanya..pada 30;1;2013 jari telunjuk saya telah patah sewaktu bekerja.akibat dari kejadian itu jari telunjuk saya tidak boleh di bengkok sepenuhnya dan jika di bengkok lama-lama ia akan menjadi sakit,adakah saya layak untuk membuat tuntutan cacat kekal,cuti sakit saya di beri selama 3 bulan,apakah yang di perlukan untuk membuat tuntutan itu

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam bro;No hal geng boleh aje buat tuntutan cacat kekal..akan tetapi perlu BUAT TUNTUTAN HILANG UPAYA SEMENTARA DULU (HUS)IA PENTING UNTUK MENGESAHKAN KEMALANGAN ITU BENCANA KERJA ATAU SEBALIKNYA..DAN BAYARAN CUTI SAKIT(MC) DIBAYAR PADA PERINGKAT (HUS) DULU BEB...SELEPAS ITU BILAMANA HABIS CUTI SAKIT BARULAH TUNTUTAN CACAT KEKAL DIBUAT.

      2.Pada peringkat (HUS)majaikan WAJIB MELAPOR KEMALANGAN TERSBUT PADA PIHAK PERKESO.

      wasalam

      Padam
  56. kalo pkrje eksden balik dr krje...so, tgjwb majikan ke atau pkrja utk uruskan socso?

    BalasPadam
    Balasan
    1. adalah menjadi tanggungjawab majikan 100% untuk membuat tuntutan dan memaklumkan kepada pihak perkeso dengan cara mengisi borang 21...BORANG 21 TIDAK BOLEH DI ISI SENDIRI OLEH PEKERJA...HARAP MAKLUM!!!

      2.kegagalan majikan mengahantar/melapor kemalangan kepada pihak perkeso dalam tempoh 3 bulan untuk kemalangan jalan raya dan sebulan untuk kemalangan ditempat kerja menyebabkan majikan boleh dikompaun serta merta dan tindakan pendakwaan di mahkamah boleh dilakukan yang mana hukuman rm10 ribu penjara 2 tahun mengikut seksyen2 tertentu dibawah Akta keselamtan sosial pekerja 1969 (AKSP 1969)

      Padam
  57. Salam,

    Saya baru keluar dari hospital, kemalangan ketika keluar hendak membeli juadah berbuka, soalan sy.;

    1. Barapa jauh lingkungan tempat kemalangan dengan ofis jika sy keluar beli makanan dengan kebenaran ketua shif..(kerja shif)
    2. Sy pernah kemalangan 3 tahun lepas, sy patah lutut masa nak pergi kerja, sy benar2 tak tahu pasal tuntutan ini, hanya tau apabila sy mengikuti kursus dengan perkeso tahun lepas,( selepas 24bulan ). Sy kecewa kerana majikan tidak melaporkan kepada perkeso sebagaimana sepatutnya...
    3. Hari ni sy keluar hospital, sy berniat nak lapor sendiri ke perkeso, tp encik menyatakan bahawa hanya majikan yg bole mangisi borang tersebut..,
    4. Jika sy mnta majikan membuat tuntutan, dokumen seperti laporan polis, ic potostat, kad perakam waktu/ pengesahan kehadiran, sy perlu dapatkan sendiri atau majikan yg akan dapatkan.
    5. Sijil cuti sakit asal, camana nak bg yg asal, sedangkan yg asal perlu di beri kepada admin bahagian sy...
    6. Sy mngalami kecederaan teruk di kaki, tp tak patah, bole claim ke....hahahaha

    Tq bro...

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam bro..

      1.Majikan wajib hantar borang 21 ke pejabat perkeso...dengan kata lain wajib lapor kemlangan.

      2.Jika majikan gagal lapor kemalangan maka aduan boleh dibuat ke pejabat perkeso terdekat...TINDAKAN PENDAKWAAN DAN KOMPAUN MENANTI MAJIKAN YANG GAGAL LAPOR KEMALANGAN.

      3.setiap tuntutan kemalangan perlu dokumen asal..MAKA CUTI SAKIT PERLU YANG ASAL..BUAT APE BENDANYA MAJIKAN SIMPAN YANG ASAL MC LU BRO HAHAHAHA...nak claim sila hantar cuti sakit yang asal...lu bagi aje yang salinan kat admin tu...bukan dia nak buat ape pun yang asal kan kan kan hohoho

      4.siasatan akan dibuat sebaik borang tuntutan diterima bagi menentukan apakah kewajaran lu pi pasar ramadan yang jauh...adakah nak jumpa awek atau sebagainya hahahaha contoh aje tu bro

      ok wasalam ...lau tak paham reply semula wahai adek wahab ku :)

      Padam
    2. ohhh ya borang 21 tu jangan duk pandai2 nak isi sendiri hehehehe bagi majikan isi geng...lagi pun borang tu kena majikan tanda tangan diikuti maklumat gai seklai...cuti sakit tu yang asal ,laporan polis pun asal tu..cuma salinan puch kad tak payah la asal hahahaha...

      6.Ok la adek wahab aku..wa nak pi makan sat..nanti wa sambung balik kakakaka..moga cepat sembuh bro...er er harap2 jangan raya dalam hospital dah le hehehe

      Padam
  58. Ok, gua dah call HR majikan wa suh diorg report, tu pon die memula kata tak bole, sbb waktu keluar beli juadah, bukan dalam opis...nak mampos agaknye, mana ada org beli juadah kat dlm opis...so, apa tindakkan gua next...??? Isnin ni wa baru nak report polis, baru kuar spital kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe lepas report polis lu bikin peta lakar mana atempat lu nak pi bro...lepas tu repot polis dan peta lakar bagi kat majikan..nanti depa bagi kat socso

      Padam
  59. Saya mengalami kecederaan retak siku tangan kiri dan tulang belakang akibat kemalangan di dalam rumah saya. Saya terjatuh dari tempat tinggi ketika memasang hud ekzos dapur di rumah. Baru- baru ini saya diberitahu oleh rakan setugas bahawa saya boleh tuntutan Socso kerana Socso memberi perlindungan selama 24jam. Adakah ini benar? Apa yang saya perlu lakuan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. maaf tuan kemalangan dalam rumah tidak boleh buat tuntutan dengan perkeso

      Padam
  60. salam 1 malaysia,
    saya baru pertama kali bekerja sebagai HR (lebih2 lagi bekerja dari rumah), boleh tak saudara bagi contoh surat untuk memohon menghadiri taklimat perkeso.... saya memang tak tahu bagaimana /cara... terima kasih atas jasa tuan.....

    BalasPadam
  61. salam 1 malaysia..

    1.Terima kasih puan kerana berminat untuk mengentahui lebih lanjut berkenaan perkeso..lebih2 lagi puan berjawatan HR dan ia amat penting untuk mengentahu tentang perkeso dan cara tuntutannya..

    2.Untuk menhadiri taklimat perkeso amat mudah sekali puan...PUAN HANYA PERLU MENGHANTAR SURAT KE PEJEBAT PERKESO TERDEKAT UNTUK HADIRI MANA2 TAKLIMAT BERKAITAN FAEDAH PERKESO...KOMPEM PERMINTAAN PUAN AKAN DILAYAN DENGAN BAIK

    BalasPadam
  62. Salam En, saya baru kemalangan laast week dan peha kiri saya patah.just nak confirmkan step yg perlu saya buat samaada btol ke x?
    1.call HR and inform kata accident
    2.bagi MC Ori, Polis report Ori kat HR.
    3. HR akan isi borang 21, 10 dan pks f1.
    4. bg slip gaji 6 bulan dan map tempat kejadian
    5. saya kena sign borang 10 dan yg lain HR uruskan.

    soalan:
    1. siapa yg nk anta smua borang ni ke perkeso?majikan ke saya?
    2. saya kemalangan waktu lunch hour,saya nk blk mkn ns kat rumah, tetiba eksiden, leh claim jugak kan?
    3. kalau mcm kes saya ni, saya boleh claim utk MC saya dan utk insuran kaki saya yg patah? borang yg sama atau borang lain2?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam tuan..
      1.pehhhhhh step tuan tu memang betul!!!CUMA KENA TAMBAH PETA LAKAR YANG MENUNJUKKAN ARAH PERJALANAN TUAN DARI PEJABAT KE TEMPAT MAKAN SAHAJA.

      2.Boarang2 yang telah diisi pihak MAJIKAN AKAN HANTAR ke pejabat perkeso

      Padam
    2. hehehe tertinggal plak....

      3.Perjalanan untuk balik makan dirumah DIDALAM WAKTU REHAT DIBENARKAN YAKNI WAKTU REHAT YANG SAH MAKA JIKA BERLAKU KEMALANGAN TUAN BOLEH MEMBUAT CLAIM DENGAN PIHAK PERKESO!!!

      Ok itu sahaja yang lain2 tuan dah tahu dengan mendalam hehehehe

      wasalam

      Padam
  63. Salam tuan,
    Saya baru sahaja tahu berkenaan dengan tuntutan perkeso ini.
    Just ingin bertanya kerana semasa ingin keluar rumah pergi bekerja, tetiba lutut kiri saya terkehil dan membengkak sehingga melibatkan pembedahan untuk membersihkan jangkitan kuman di lutut saya. Adakah saya layak untuk membuat tuntutan sebab pembedahan berlaku pada 3/7/2013. Saya telah bercuti sakit selama 46 hari (dikira sekali off day n rest day). Maka hari-hari yang lain dikira cuti tanpa gaji.
    Majikan tidak pernah memaklumkan berkenaan dengan tuntutan. Jadi sebelum saya minta majikan hantar saya nak tanya pendapat dulu.
    Tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam tuan pijut hehehehe..pijut tu nama manja ke tuan :)

      1.Sebelum saya menjawab boleh tak tuan nyatakan kenapa lutut tibe2 terkehel??pelik juga tu..apakah tuan terjatuh??atau terlanggar sesuatu sehingga lutut terkehel atau sebagainya???lokasi terjadi di luar rumah atau masih dalam pagar rumah??harap reply semula tuan pijut :)

      wasalam

      Padam
    2. Salam.
      Baru lepas tutup pagar rumah then jalan agak curam sikit, jadi terkehel.
      Kejadian berlaku diluar pagar rumah sebelum pergi kerja.
      Tq

      Padam
    3. wasalam pijut...hehehe jika situasi sepertimana didakwa maka pihak tuan boleh kemukakan borang 21 melalui majikan dan tuntutan boleh dibuat dengan pihak perkeso...yang pasti kes sebegini akan disiasat terlebih dahulu oleh pegawai penyisat perkeso

      wasalam

      Padam
  64. as salam tuan..
    kalo kecederaan sewaktu sukan ketika mewakili ofis dibenarkn wt tuntutan x?
    apa dokumen sokongan yg diperlukan??tqvm

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam,
      1.JIka mewakili sukan dalam acara rasmi yakni mewakili jabatan dalam sukan contohnya bola sepak maka ianya boleh dibuat tuntutan dengan pihak perkeso...apa sahaja sukan lah hehehehe asalkan ia arahan jabatan dan tuan dipilih untuk mewakili jabatan maka boleh cliam perkeso jika sesuatu terjadi semasa sukan tersebut..maksud saya jika ditimpa kecederaan.

      2.Dokumen sokongan yang wajib disertakan adalah....surat dari pihak jabatan berkenaan sukan tersebut,senarai nama peserta,acara atau tentatatif/jadual perlawan dan lain2

      thanks

      Padam
  65. bro kabutar diesel, bole tumpang tanya, bro tau tak cara kiraan socso tu.. lepas jemaah doktor sahkan 4%, brape saya bole dpt ye. umur 28 dan gaji 3k.

    BalasPadam
  66. as salam tuan..
    tambahan..kalo pertandingan tu jemputan dari pihak luar cmne?leh claim gak ke??

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam...jika sekiranya ianya bersifat jemputan dan ianya pernyertaan sukerela dan tidak mendapat ape2 benifit kepada syarikat maka ianya agar sukar untuk tuan mendapat tuntutan perekso..

      2.setiap penyertaan adalah atas arahan jabatan tuan(tempat tuan bekerja.

      wasalam

      Padam
  67. Salam bro..saya nak tanya sikit tntg tuntutan socso ni.saya eksiden smasa bkerja pd 17/8/13..msa tu time rehat nak pgi mkn jadi saya dlggar van.
    akbt dr kjdian tu saya mgalmi kcdraan tulg retak pd kaki sblh kiri dan saya msih mc smpai skrg..
    saya baru bkrja smggu di cmpny saya dan sblm tu 3bln saya xkerja..jadi boleh ke saya dpt claim socso ni?majikan saya dah hntr semua borg pd socso tp smpai skrg xde ape jwpn n pggilan..saya xde gaji n kmitmen byk.saya btul2 ssah skrg..cmpany xbyr mc saya..proses socso ni lmbat ke@saya memang xdapat?boleh saya kerja dlam wktu saya mc?majikan saya benarkn sbb saya btul2 prlukan duit. .buat krja ofis jela wlaupn pkai tongkt.tapi salah ke?lagi tulng retak ni boleh buat tuntutn ccat kkal bile smbuh nanti? saya mmrlukan nsiht bro..thanks..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam zal:
      1.Kes rizal jika perjalanan hendak makan dalam waktu rehat maka kes itu boleh buat tuntutan dengan pihak perkeso

      Padam
    2. 2.Perkeso memperoses tuntutan cepat zal..mungkin kes ini ada sebab tertentu menjadi lewat..pertama mungkin ada dokumen tidak lengkap!mungkin surat pertanyaan dari perkeso majikan tidak jawab.

      3.NASIHAT SAYA RIZAL SEGERA KE PERKESO UNTUK BERTANYA STATUS TUNTUTAN RIZAL

      Padam
  68. Salam encik . Sy ada hantar pertanyaan, tp mungkin xlepas kot . Internet slow . Hihi .
    Cmni .
    1.Sy eksiden 26hb 9 (balik krja mlm) .
    Kne langgar dari depan . Kot die mabuk la sy xtau . N yg melanggar sy tu trus pergi a.k.a langgar lari . Sy x wat report (pasai xde lesen, salah sendiri) .
    2.dpt mc 22 ari, tulang buku lali retak . Bos kata sy mc xdpt gaji .

    Sy nk tnye, sy layak dpt gaji ke x sbnrnye ye? Sbb sy tau xleh nk claim socso, xde report . Bos sy pon x mncarum epf socso lg . Wlaupon company bukak dr bulan 4 .

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam..hehehe
      1.Kemalangan itu adalah kemalangan semasa balik kerja dan boleh tuntut perkeso

      2.setiap kemalangan PERLU LAPORAN POLIS MAKA PUAN BUAT AJELAH LAPORAN POLIS HAHAHAHA SAMAN RM300 EJA hahaha bayar je puan

      3.Jika majikan enggan buat tuntutan maka puan boleh buat aduan ke pejabat perkeso

      Padam
  69. Salam, sy nk tny tntg byrn ntkHUS.. Adkh byrn akn dbuat slps hbs mc? Sy skrg dlm mc yg tidk dbyr gji lg.. Mcm mne ngn tngungan sy..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam..tuan kemalangan tempat kerja ke?kemalangan jalan raya atau di kilang?telah hantar permohonan ke pejabat perkeso atau belum?sila tuan reply semua..saya akan jawab nanti

      Padam
  70. Salam bro. Cuma nak bertanya. Hus saya telah di bayar oleh socso. Cuma claim hospital yang saya bayar sendiri belum submit. Socso kata saya kena isi borang pks berapa tah. Kalau borang ini dgn huk boleh ke kita isi sendiri tanpa bantuan office/majikan? Sebab saya bercadang ingin tukar kerja kepada kerja baru yang lebih ringan. Jadi saya tidak mahu minta bantuan office lagi. Saya patah tibia dan fibula. Masuk besi di tibia. Terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam claim bil boleh isi sendiri tuan hehehehe sama dengan claim HUK juga boleh isi sendiri

      Padam
  71. Wslm.. Sori lmbt rply.. Sy kmlgn tmpt kje dan sdh dsahkn bncna kje.. Sy ada 4. Kping mc bjmlh 98 hri.. Mslh skrg sy hny dpt byrn ntk mc yg first, 14 hri.. Yg slbihnye mreka kata akn dbyr slps hbis mc, btl ke? Sy skrg dlm mc yg tidak lg dbyr gji.. Mcm mne sy nk survive..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam bro..mc itu bertarikh bila bro..kalau dah bencana kerja maka bayaran akan dibuat berdasarkan mc diterima jangan risau bro..depa taak kan kumpul punyer..PERCAYALAH PERKESO TAK KEJAM...dapatkan maklumat yang betul..saya pasti mc itu akan dibayar dengan segera!!

      Padam
    2. sila tuan berikan tarikh2 mc yang tuan terima bagi saya semak

      Padam
  72. asalamulaikum..ingin tahu.5 thn yg lalu jari telunjuk sy terkena mesin gergaji.masa keje.masa tu majikan belum mendatar dgn perkeso.alasan baru setahun menjalankan perniagaan.tapi berjanjim akan bagi pampasan.tetapi sampai skrg majikan bat tk tau..boleh bantu sy x.camne nak buat.bill hospital majikan dah sorok..janji tak di tetapkan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam sila tuan ke pejabat perkeso terdekat untuk membuat aduan..sesunggunnya salah kita juga sebagai pekerja kerana gagal mengadu awal untuk memastikan majikan mencarum dengan perkeso..setahun agak lama tu bro...perkeso masuk aje kerja dah na daftar...

      Padam
  73. mengharap bantuan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye tuan apa yang saya boleh bantu hehehehe sila sila tanya

      Padam
  74. Salam nak bertanya,

    Saya alami kemalangan dari tempat kerja, motor jatuh sendiri disebabkan jalan licin/berpasir, pergelangan tangan patah dan kena masuk screw,mc 1 bulan..nak claim socso, tp bila nak buat report polis polis kata kalau buat aduan kena kompaun 300, betol ker?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam bro..wasup2 hahaha jatuh biasala hahaha orang muda :) hehehe gurau aje..semoga cepat sembuh

      2.laporan polis wajib dibuat untuk sebarang urusan tuntutan perkeso hahahaha bayar aje saman polis tu

      Padam
  75. As Salam..mohon bantuan pengesahan dari tuan admin..buleh?

    BalasPadam
  76. salam bro....
    saya pelajar kolej dn buat kja praktikal di kilang.kerja saya mengendalikan mesin di kilang,baru2 ni sy telah mengalami kecederaan d tpt kja.4 jari saya putus...dan masa tu baru saya taw yg majikan sy tiada mencarum socso.jadi apa perlu saya buat,trm kasih

    BalasPadam
  77. salam bro...
    saya plajar d kolej,sy d kehendaki buat praktikal kja d sebuah kilang.kja sy mengendalikan mesin d kilang.baru2 ni sy d timpa kmalangan d mna 4 jari sy putus d tmpt kja..tnpa d sedari rupanya majikan sy tidak mencarum socso dn kes ni seolah2 dpandang remeh oleh majikan dn pihak kolej..sy mrasakan sy seolah d tindas...bole sy mta pendapat tuan,bagaimana dn apa tindakan yg ptut sy ambil?trima kasih

    BalasPadam
  78. Assalam. ..sya pulang brcuti ke ipoh..bertugas di kuantan.
    Accident dlm perjlnan ingin bertugas balik ke kuantan..boleh claim tak? ? mohon pencerahan. .

    BalasPadam
  79. salam tuan...sy telah kemalangan pergi ke tempat kerja......akibat kejadian itu...saya mengalami keretakan tgn sblah kiri.....saya mempunyai 2 soalan......1) berapa lama tempoh pemprosesan ?? 2 ) bagaimana prosedur siasatan dilaksanakan tuan ??

    BalasPadam
  80. salam encik,

    tulang fibula kaki kanan sy patah last 3weeks and tgh mc nak masuk week 4. saya accident ketika pulang dari tempat kerja.
    nature kerja saya selalu balik lambat (melepasi office hour) sbb deal dgn client. normally akn stop by mane2 station (klcc@kl sentral@ masjid jame') utk rehat dinner.
    jadi pada hari kejadian, sy dari kerinchi naik lrt and stop by kat masjid jame' utk makan before blk ke wangsa maju station (rumah)
    ditakdirkan, nak blk semula ke masjid jame' station saya accident dan patahlah kaki.

    kerunsingan saya, agak-agak bole lepas ke nak apply HUS tu? HR bg je borang suruh isi. so far gaji masuk lagi, tp xtaw lah lepas sebulan ni.

    terima kasih!

    BalasPadam
  81. Assalamualikum,

    Saya telah mendapat bayaran dari tuntutan perkeso diatas Slip Disc yang saya alami di tempat kerja. Setelah hampir 2 tahun Slip Disc (ditempat yg sama) sakit semula. Dan telah mendapat rawatan di hospital dan Doktor yang sama. Bolehkah saya membuat tuntutan kedua (ulangan )diatas sakit lama tersebut. Adakah ada tempoh tertentu untuk membuat tuntutan kedua.

    Terimakasih.

    BalasPadam
  82. Assalam bro.. sy nk tnya mengenai kemalangan yg berlaku di tempat letak kereta dlm bangunan tempat sy bekerja.. kejadian ni 2 taun lps dan baru sekarang sy ingin mmbuat tuntutan perkeso kerana majikn sy kurg bertanggung jawab.. soalan sy. hrus kah sy mmbuat lporan polis dan peta lakar jika kejadian itu berlaku di tmpat letak kereta dlm bangunan sy bekerja.. sbb sblom sy buat aduan pihak perkeso kata x perlu tp skrg mereka mnta.. mcm mn ye.. kemalngan berlaku semasa sy ingin keluar dr parking moto n cb mngelak dr kn lgar dgn kereta dr arh hdpan sy menyebabkn jari kaki sy pth dan hapir tputus kerana terhentak di slh stu tiang dlm bgunan tu.. bagaimana ye bro. tq

    BalasPadam
  83. Assalam Tuan, pada 22 okt 2013 sy kemalangan masa balik kerja dan mengalami patah 5 batang tulang rusuk belah kiri.

    Soalan yg pertama,
    Sebelum kemalangan saya bru kerja dgn majikan tu bermula tarikh 17 sep 2013 dan caruman utk bulan tu ditolak setengah bulan sahaja.majikan sy yg sebelum tu xde caruman selama 5bulan katanya belum confirm kerja lg.tetapi, majikan yg sebelum itu lg sy kerja dkt 3 tahun tapi ada caruman.mcm mana cara pengiraan atau byran tuntuntan yg sy akn dpt sbb dah 5 bln xde caruman bila dpt majikan bru pulak bru stgah bln caruman dipotong dah kemalangan pulak.minta penjelasan yg sahih dr tuan sbb bila sy call perkeso mereka bgtau yg min byran cuti sakit sy hnya RM10 disebabkn sy tidak lampirkn slip gaji 5bln sblumnya.padahal,sebelum tu majikan xbayar caruman apetah lagi nak bg slip gaji.

    Soalan kedua
    Setelah saya kemalangan dan habis cuti sakit saya mula bekerja.dlm masa yg sama masih terasa sakit.disbabkn sakit majikan suruh sy berhenti pulak buat sementara sehingga saya sembuh sepenuhnya dgn alasan majikan xnk rugi byr gaji pada org yg xboleh buat kerja dgn sempurna.apa tindakan yg boleh saya lakukan atau tindakan majikan saya tu
    betul?utk pengetahuan tuan saya sudah pun berhenti dari tempat tu dah dekat 2bulan.saya bukan berhenti.saya dipaksa berhenti.tolong jelaskan.terima kasih tuan.

    BalasPadam
  84. Assalamualaikum tuan,nak tnya sikit.klau xcident kat tempat keja tetapi saya x ikut prosuder keselamatan contohnya saya memanjat diatas kerusi untuk melakukan kerja yg tangan x sampai..sepatutnya kena gunakan tangga.boleh x saya buat tuntutan....dah 2 bulan lebih saya mc sampai sekarang.

    BalasPadam
  85. Askum.nk tnya soalan 1) klu kita dpt claim mc socso n dpt gaji jugak msa kita mc tu kita kna byr blik tak kpda syarikat?, madical leave n hospitaleave pn ada tpi syarikat still srh kta byr blik alasan syarikat byr gaji msa kita mc. 2) patah tulang bahu knan(selangka) bleh claim hilang upya kekal tak sebab sudah letak besi? Claim yg ptama dah dpt

    BalasPadam
  86. Assalam...

    Saya baru menjalani pembedahan Carpal Tunnel Syndrome sebelah kanan. Saya bekerja sebagai Juru Ukur Bahan hampir 20 tahun. Tugas saya memerlukan saya kerap menggunakan komputer dan banyak menulis setiap kali syarikat memasuki tender. Purata helaian yang perlu ditulis di antara 700-1000 mukasurat bagi setiap tender.

    Soalan saya;
    1) Boleh ke saya membuat tuntutan kepada perkeso di bawah penyakit khidmat?
    2) Sekiranya boleh, berapa lamakah masa yang pihak perkeso ambil untuk menyiasat dan perlukah saya menghadiri temuduga jemaah doktor untuk kes saya ini.

    Sekian. Thanks in advance untuk blog yang sangat membantu ni....

    BalasPadam
  87. Salam.. saya terbabit dlm kemalangan julai 2013 sewaktu rehat dan mengalami patah di bahagian kaki.saya kurang arif pasal socso. Saya dpt mc dan dilanjutkn sampai ke 5bulan. Bulan 1 masuk kerja baru saya pergi mintak borang klaim untuk socso dekat majikan. Pas tu majikan cakap dah x boleh apply sebab dah lewat. Saya pown tak tahu pasal tempoh kelewatan tersebt. Adakah saya berhak lagi untuk klaim socso atas kelewatan ini?

    BalasPadam
  88. salam...saya nak tanya... saya terjatuh dr tangga di ofis sehingga menyebabkan ligamen di lutut terputus dan tisu terkoyak... kemalangan berlaku pada bulan december..saya mendapatkan rawatan pertama pada bulan januari dan pembedahan dibuat pada 17 mei lepas... di dalam borang 21 ada meminta 2 orang saksi kemalangan yg berlaku...tetapi ketika kejadian... sy hanya ada seorang saksi yg membantu saya... adakah laporan kemalangan ini masih diterima?

    BalasPadam
  89. As salam...
    Saya seorang jururawat yg mengidap slipped disc akibat berdiri lama & mengangkat pesakit yg berterusan semasa kerja...
    Saya dah hantar tuntutan untuk penyakit khidmat, dan isnin ni 7.7.14 pihak perkeso akan berjumpa dgn saya dan majikan. Saya diminta utk menyediakan Laporan Cara Kerja Pekerja, siap dgn gambar sekali... mcmana tu? Saya ada kwn yg dah claim mcm ni, dia kata pegawai perkeso sendiri yg dtg ke kilang utk amik gambar dia bekerja...

    lg satu , saya hantar MC salinan bukan yg asal dan pegawai perkeso tu x kata apa2 pun... bila saya baca blog ni, encik kata kene hantar MC ori..
    Saya juga x diminta untuk hantar slip gaji x 6/12...
    Tolong rungkaikan maslah sy ni... tqvvvm...

    BalasPadam
  90. Baru2 nie sy terlibat dgn kemalangan semasa pulang dr kerja.sy lggr kereta kluar simpang secara melulu.sy luka dibahagian muka,berjahit didlm mulut dn pth 3 gigi.perkeso byr x utk gigi?cuma nk thu

    BalasPadam
  91. Salam sedara,
    Nak tnya tuntutan khidmat tu boleh buat ke klu sya disahkan kena high blood pressure & kena mkn ubat dsebabkb workstress? sya masuk hsptl & on mc 2 mggu. Mohon reply ke sarifah.h@gmail.com
    Tq in advance & slmt mjlnkn ibadah pose

    BalasPadam
  92. Nak tnye..lau die accident tp bulan tu bru die nk trime gaji pertama lyk ker buat tuntutan? Means lau xpnh lg de ptongan perkeso bru genap sbulan kje..

    BalasPadam