Khamis, 30 Jun 2011

PENCEN PENAKAT DAN PROSEDUR TUNTUTAN EDISI 2


1.Oleh kerna banyak sangat email yang menerjah masuk dan banyak sangat pertanyaan berkaitan pencen Penakat maka sekali lagi aku nak jelaskan dengan bahasa yang cukup mudah agar semua pihak berpuas hati dan memahaminya serta menyebarkannya pada sanak saudara terdekat dan seberapa bafo ini leh disebarkan demi kebaikan bersama InsyaAllah.Kalau tak faham lagi tak tahu la aku nak jelaskan macam mana,sebab ini kali kedua aku beri penjelasan..susah2 jumpa je lah senang hehehe..tak pun hangpa pi la kat pejabat PERKESO yang terdekat.

2.Secara ringkasnya Pencen PENAKAT perkeso ni macam gaji ooooo dapat seumur hidup bagi waris si mati(nama pun dah pencen penakat mestila masuk bulan2 macam gaji-pencen maksud aku) hm jika suami mati maka isterila dapat dan anak2 bawah 21 dan begitula sebaliknya!..ibu bapa plak dapat untuk si mati yang anak2 nya yang belum kahwin!anak2 plak setakat umur 21 atau kalau dah umur belum 21 dah kahwin maka xdapat dah la.Cara bayaran pencen penakat ni bayaran kali pertama dengan cek dan untuk kali kedua dan seterusnya InsyaALLAH melalui bank..macam hangpa terima gaji secara bulanan la.setakat ni hangpa leh paham ka???tak leh paham hang pi tiduq dulu la kakakaka...siap2 mandi mai baca semula kakakaka..

3.Ok,pertama sekali jika sekiranya berlaku sebarang kematian kepada ahli keluarga kita ,yakni kematian yang bukan berkaitan pekerjaan..ingat baik2 bukan kerna pekerjaan! kerna jika kematian itu melibatkan pekerjaan sudah pasti ia menjurus kepada Faedah Orang Tanggunggang (FOT) pencen FOT ini banyak tau 90% tuu..untuk kali ni aku nak jelaskan bab2 Pencen Penakat dulu sebab ramai sangat yang duk email tanya dan masih banyak yang tak faham! maka kita tinggalkan bab FOT..nantila de masa aku cerita la bab FOT OK!

4.Banyak antara kita yang langsung tak tahu yang perkeso ada menyediakan pencen PENAKAT untuk pekerja/pencarum yang layak..kelayakan caruman aku dah cerita dah dalam post yang lepas..maka malas dah aku nak ulang balik yang dah dicerita hehehe hangpa pi cari sendirilah.Untuk memudahkan cerita,bila sahaja waris/kaum keluarga kita meninggal dunia maka hangpa pi la kat pejabat PERKESO terdekat dan bawalah salinan kad pengenalan si mati.Harus di ingat yang mencarum PERKESO je yang boleh dok pi semak caruman dan buat tuntutan pencen penakat..kalau hangpa kerja kerajaan macam polis ka, cikgu ka jangan duk gatal nak pi plak kakakaka..pi nak jumpa aku no hal punyerrrr kakaka

5.Tapi sebelum pi ke pejabat PERKESO untuk semak caruman si mati hangpa kena ingat,si mati yang berumur sebelum 55 sahaja yang layak memohon/ yakni warisnya layak memohon pencen penakat!Kalau dah lepas 55 tahun xdapatla weiii orang kata tak dak rezeki la tuuu apa nak buat.

6.Selepas semakan dibuat dan didapati layak maka hendakla si waris mengisi borang2 yang telah disediakan..sepertimana dibawah ni hah..jom kita tengok satu persatu..supaya hangpa tak pening lagi:-

i.Ni borang 24 iaitu borang tuntutan pencen penakat..borang ni wajib di isi kalau tak isi macam ne nak tuntut pencen daaaa..borang ni nak ne isi baik2..senang je hangpa tiru je contoh mudah yang aku bagi tu hah...lain2 hangpa isi sendiri lah!ni hah borangnya dan ianya PERCUMA!borang ni hanya de kat pejabat perkeso je dan leh ambik kat laman web perkeso..kalau de orang nak jual tau kenakan bayaran hangpa pi la lapor kat SPRM ok.
borang yang kat atas tu aku cuma bagi contoh je kalau la si mati meninggalkan anak2 yang belum 21 tahun hangpa ne tulis gak la name anak2 tu.Teramat senang lah!

ii.Ni plak borang 26.Borang 26 adalah borang tuntutan pengurusan mayat.Biasanya dituntut juga oleh waris si mati,yakni kalau isteri mati kompem suamila yang tuntut.Faedah pengurusan mayat/jenazah ni maksimunya kita bayar rm1500.Duit ni dalam masa 3 hari dah dapat.kompem dapat cepat jika sekiranya semua dokumen dah lengkap!Ingat ye jika dokumen dah lengkap!biasanya satu hari pun dah leh dapat pun jika tiada masalah!Nak isi borang ni tak susah laaaa..teramatla senang.Aku tunjuk contohla..hangpa tiru je la..
bagi amaun pe RM yang dituntut untuk pengurusan jenazah plak hang isi la pe RM$$ yang telah dibelanjakan..jangan nak tipu2 la..tak kan mati pun nak tipu ka..apa daaa.setakat ni hope leh fahamla..lau tak faham hangpa pi la pejabat perkeso terdekat..aku bagi setakat info yang aku tahu je :)

iii.Borang terakhir adalah borang BKA-1..Borang ni juga wajib di isi,yang mana borang ni penting untuk maklumat akaun,nanti duit pencen tiap2 bulan akan masuk ke dalam akaun ini..sampaila hangpa mati x pun sampaila si anak dah mencapai umur 21 tahun!Setelah hangpa isi borang ni maka hangpa pi la kemana -mana bank yang anda pilih dimana bank2 tersebut hanya melibatkan bank cimb,public,maybank,bsn,muamalat dan Rhb bank.Bank2 selain daripada bank ini TIDAK BOLEH!!!!sesudah siap isi maka bawalah borang ini ke bank yang telah hangpa pilih tadi dan bagila kat pegawai bank sahkan(tanda tanggan serta cop rasmi dan jawatannya sekali)Nah tengok contoh kat bawah ni hah borangnya...er er er cuma tak dak la aku nak isi nombor akaun dan tak dak la cop sebab ni contoh lah..hehehe nak tunjuk yang sebenar tak boleh woooo itu dokumen rahsia dalaman..kekeke..opss kat ruangan jenis faedah diterima hangpa tik/tanda kat kotak PKT(merujuk kepada penakat) hope fahamla..kalau tak faham tak tahu la aku nak jelaskan macam ne lagi wakakakakaka hangpa mai berguru dengan aku kat bukit tunggal la lau tak faham2 lagi gak kakakaka

v.Untuk balu yang kematian suami yakni untuk yang beragama islam sahaja maka ada satu lagi borang yang wajib hangpa isi yakni borang Akuan Berkanun.Borang Akuan Berkanun ini wajib di isi oleh balu islam dan perlu di sahkan oleh pesuruh jaya sumpah/majistret.Dimana dinyatakan dalam Akuan bersumpah itu JIKA SEKIRANYA SIMATI(SUAMI)ada MEMPUNYAI ISTERI LAIN MAKA SECARA AUTOMATIK ISTERI LAIN(isteri kedua) ITU JUGA LAYAK MENERIMA PENCEN PENAKAT ITU!yakni merujuk kepada madu la tu..
Mana la tahu ingatkan suami bersiteri sorang tup2 bila dah mati pecah rahsia rupanya ada isteri lain maka kedua-dua isteri layak mendapat pencen penakat!Oleh sebab itu Borang Akuan Berkanun ini wajib di isi.Cara nak isi senang je hangpa tengok contoh simple aku buat ni hah...contoh sebenar tak leh tunjuk la..sebab rahsia kerajaan mana leh tunjuk hak orang lain hehehehe..hangpa tengok contoh aku tu dah real tuuuuu..

6.Hm aku bagi contoh lagi, jika sekiranya suami mati maka isteri2 nya layak memohon.Kalau de seorang isteri maka isterinya la kalau de dua isteri maka kedua-duanya lah dan anak2 sebelum umur 21 tahun!atau kalau anak2 belum sampai 21 tahun dah kahwin xboleh lagi la..itu kalau suami yang mati begitu jugakla sebaliknya jika isteri pula mati…sama je prosedurnya..kalau pakwe mati soryyyy la beb hang awek jangan duk gatai nak pi mohon pencen penakat plak kakakakaka wakakakaka jangan bikin aku malu la kakakaka..er er kalau pakwe mati maka aweknya bolehla habaq ka ibu bapa pakwe yang mati tu agar mohon pencen penakat jika anaknya layak la.Kalau pakwe xdak kerja jangan duk cara pasai duk pi pejabat perkeso plak.

7.OK..kita pi satu2 supaya hangpa lebih paham!JIka pekerja itu tak kirala perempuan ka lelaki ka yakni tak kirala si suami atau isteri yang mati maka warisnya bolehla mengemukakan permohonan pencen penakat dan bagi yang telah berkahwin itu maka selain borang2 wajib di isi sepertimana yang aku tunjuk kat atas tu maka hangpa juga kena bawa dokumen asal dan salinan, bagi yang dah kahwin dokumennya adalah:

a.Salinan ic balu/duda
b.Salinan sijil/buku atau kad kahwin
c.Borang Akuan balu tunggal(Untuk org islam je )
d.Salinan sijil lahir anak2 dan IC dorang lah!
e.Salinan buku bank(muka depan yang de nombor akaun tuuuu)
f.Borang BKA-1(boring yang pegawai bank kena tandatangan tu hah)
g.sijil kematian si mati dan kalau boleh bawak sekali permit kubur OK.
h.salinan ic simati depan dan belakang

8.Untuk si mati yang belum kahwin maka warisnya adalah ibu bapanya…maka ibu bapanya bolehla ke pejabat Perkeso dengan membawa dokumen2 berikut:

a.salinan sijil kematian simati
b.Salinan sijil kelahiran si mati
c.Salinan kad pengenalan ibu dan bapa/nenek atau datuk jika ibu bapa telah xdak
d.Salinan sijil lahir adik beradik berumur sebelum 21 tahun la.
e.Buku bank muka surat depan yang de nombor akaun
f.Borang BKA-1(juga yang pegawai bank saint u hah)
g.salinan ic simati depan da belakang

Kalau semua dokumen-dokumen yang aku bagitahu/nyatakan tadi dah ada maka bawalah ke pejabat perkeso terdekat,INGAT BAWA YANG ASAL DAN SALINANYA SEKALI! dan hantarla ianya..InsyaAllah tak lama proses ni!!!!mudah sangat2..jangan dok dengar tohmahan kata prosesnya susah dan lambat..senang sangat!!!!!cepat plak tu janji hangpa ikut apa yang aku bagitahu tu!!!!aku tahulahh..ikut je!

9.Aku harap sangat hangpa faham..kalau ditakdirkan tak faham hangpa tanyala, aku tak marah eh..aku syer info ni pun untuk disebarkan..setakat mana boleh disebarkan..aku bukan nak apa2 pun Cuma nak amal jariah jah!moga2 ilmu yang kita kongsi bersama ni diberkati Allah s.w.t

10.Jangan kita menzalimi diri kita sendiri..jangan kita menzalimi anak2 kita dek kerna kecetekan ilmu kita…orang kata jika tak tahu jangan malu untuk bertanya…tuntutla hak anda demi anak2 tercinta…jika itu hak anda mengapa tidak anda menuntutnya!!!

Kalau musykil lagi Tanya la….wasalam :)

125 ulasan:

  1. salam tuan,

    sy nk bertanya. jika simati ada dpt pencen ilat, kemudian si isteri akan dapat pencen penakat. so berapa percent dia akan dpt dari nilai asal pencen ilat?

    BalasPadam
  2. wasalam Per faisal:maksud tuan jika sekiranya simati yang meninggal dulu adalah penerima pencen ilat ke?secara ilat akan ke penakat pada kadar yang sama tuan

    BalasPadam
  3. Salam,

    kalau si mati dah berkerja selama 21 tahun dan pencarum perkeso, tp meninggal masa dia umur 57 tahun, 2 tahun lepas dia pencen, layak ke waris dia apply pencen penakat ni? Yg kecil umur 10 tahun. Ada balu dan 3 org anak bawah 21 tahun. Minggu lepas sy ada call perkeso, stuff perkeso jawab boleh try apply, tp bila baca post encik nie sy confuse plak sbb layak yg bawah 55 tahun. Tp arwah bapa sy dah mencarum selama 21tahun. Lama tu. Boleh jelaskan?

    BalasPadam
  4. wasalam:

    1.pencen penakat hanya untuk OB yang meninggal dunia sebelum umur 55 tahun.maknanya selepas unur 55 secara automatik dat tak layak puan.

    2.Jika sekiranya Allaharyam sebelum itu adalah penerima pencen Ilat maka selepas kematiannya waris boleh memohon penakat dari pencen ilat tersebut.

    3.Peraturan cukup jelas pencen penakat hanya untuk kematian diabawah umur 55 sahaja puan.Saya maklum secara jelas dan tanpa memberi harapan kerana peraturannya adalah begitu.saya tidak faham mengapa staff perkeso yang puan hubungi tidak menjawap dengan sebaik baiknya seolah olah memberi harapan,sedangkan umur kematian sudah mencapai 57 tahun.

    4.Ape pun untuk memuaskan hati,puan boleh lah berkunjung ke pejabat perkeso terdekat.maklumat yang saya sampaikan adalah betul dan tepat.

    5.Kecuali kematian arwah itu disebabkan oleh bencana kerja maka warisnya boleh memohon FOT,jika arwah masa hidupnya adalah penerima pencen Ilat maka warisnya selepas kematiannya boleh memohon pencen penakat,itu sahaja puan.harap ia akan membantu.

    BalasPadam
  5. Sy call perkeso jalan ampang tu. Yg menjawab pon bukan org melayu, tak perlu sebut bangsa apa. Tp memang mcm tak reti explain, malay pon tak fluent. Dan yg pasti dia ckp layak mohon. Sy call perkeso sbb nak make sure boleh ke apply sbb sy baca kat laman web dia memang bawah 55tahun je layak. Ada yg suruh sy try apply sbb ada adik2 yg masih kecil n mak sy pon ada lagi. Arwah pon dah mencarum lebih 21 tahun.
    Lagi satu, arwah tak dpt pencen Ilat walaupon dia dapat stroke masa dia berkerja, sebelah tangan dia tak berfungsi sgt. Tp dia gagahkn jugak kerja. Lepas pencen jadi makin teruk. Then last year October arwah meninggal dunia due to brainstorm stroke.
    Terima kasih atas penjelasan encik. Sy tak kesah sgt pasal ni, cuma kesal sikit sbb indirectly stuff perkeso yg tak pandai berbahasa melayu tu dah bagi harapan palsu pada keluarga sy, terutama ibu sy. Terima kasih sekali lagi atas penjelasan encik. :)

    BalasPadam
  6. saya nak bertanya kalau arwah suami pernah mencarum tetapi semasa dia meninggal dia bekerja di MTDC dan saya telah dimaklumkan bahawa MTDC tidak membuat caruman tersebut (saya kurang pasti sekiranya MTDC perlu mencarum atau tidak). Boleh ke saya tuntut faedah ini sbb sebelum kerja MTDC dia pernah mencarum.

    BalasPadam
  7. puan Joana:saya tak pasti MTDC tu syarikat berkaitan kerjaan atau badan berkanun?harap puan beri nama penuh MTDC supaya jawapan saya tidak tersasar nanti.Tq puan

    BalasPadam
  8. salam tuan..saya ada buat permohonan pencen penakat arwah suami, perkeso berdekatan mengatakan layak. sudah 4 bulan masih tiada jawapan, dan mengatakan ia masih diproses di hq..Adakah proses ini mengambil masa yang agk panjang?..Sekian, t.kasih

    BalasPadam
  9. wasalam puan,

    1.kalau dikatakan layak pencen penakat ini bermakna puan telah menerima bayaran Faedah pengurusan mayat kan kan...atau masih belum terima bayaran berjumlah 1500 tu??saya tak pasti kes puan saya rasa jika puan disahkan layak menrima pencen penakat maka terlebih dahulu perkeso akan membayar Fedah pengurusan Mayat rm1500 terlebih dahulu.

    2.Selepas itu maklumat gaji dengan pihak majikan tempat Allahyarham suami puan bekerja akan diminta seandainya maklumat gaji ini cepat diperolehi maka cepat lah proses pembayaran dan pemprosesan dilakukan..saya rasa sepatutnya dalam tempoh 3 bulan telah selesai..

    3.Atau mungkin juga permasalahan maklumat gaji belum diperolehi..biasanya bayaran pertama tidak melibatkan HQ pun...cuba puan ke pejabat terdekat yakni ke pejabat puan hantar permohonan itu dan jumpa denmgan pegawai bertugas apa yang tak kena lagi dengan permohonan puan..kalu nak cepat lagi tindakan puan terus berhubung dengan HQ..InsyaAllah mereka akan layan puan dengan baik

    wasalam

    BalasPadam
  10. AsSalam...saya adalah penerima pencen penakat dari aruah suami saya dan mempunyai 3 org anak...persoalan nya adakah pencen penakat akan berkurangan mengikut umur anak saya sekiranya mereka mencapai usia 21 tahun...harap maklum....terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wasalam puan...kurang mengikut syer anak sahaja..jangan risau puan berkurang tak banyak puan sikit sahaja.

      wasalam

      Padam
  11. As Salam! Kalau penerima pencen penakat ini adalah suami kepada si mati, adakah pencen penakat ini dapat diturunkan kepada anak apabila si suami (penerima pencen penakat) ini pulak yang mati.
    Mohon penjelasan. Tkasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam ..
      1.Pencen akan jatuh kepada anak mengikut syer anak dan anak haanya layak menerimanya sehingga umur anak 21 tahun atau sehingga anak mendapat Ijazah pertama....walaubagaimanapun untuk anak yang cacat kekal yakni seperi kurang upaya(mental) sindrom down dan sebagainya pencen penakat itu akan kekal untuknya sepanjang umurnya

      wasalam

      Padam
  12. Maaf kalau soalan tak kena topik. saya nak tanya adakah pemohon pencen ilat boleh bekerja sementara menunggu kelulusan pencen? soalnya urusan yang terlalu lama menyebabkan pemohon menghadapi masalah kewangan sehinggalah pencen diluluskan dan dibayar.

    BalasPadam
  13. hehehehe takpe..
    1.Pemohon boleh bekerja...tak jadi masalah..cuma bila dah diputuskan oleh pihak jemah Doktor yang mengesahkan puan/tuan menghidapi keilatan maka PUAN/TUAN PERLULAH BERHENTI KERJA..JIKA PUAN/TUAN MASIH JUGA BEKERJA BILAMANA PIHAK JEMAAH DOKTOR TELAH SAHKAN TUAN/PUAN MENGHHIDAPI KEILATAN MAKA PENCEN ILAT ITU AKAN DIGANTUNG BUAT SEMENTARA WAKTU SEHINGGALAH PUAN/TUAN BERHENTI KERJA BARULAH PENCEN ILAT DIBAYAR.

    hrap puan puan hati dengan penjelasan saya.
    wasalam

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum...
    saya ingin bertanya..untuk kepastian, tuan berkata.".Borang Akuan Berkanun ini wajib di isi oleh balu islam dan perlu di sahkan oleh pesuruh jaya sumpah/majistret." untuk borang "Akuan Oleh Balu Bagi Faedah Orang Tanggungan" . bila saya melihat borang nye, pengesahan juga boleh dibuat oleh Pegawai Kerajaan Kumpulan A. so adakah betul? sy ty untuk confirm kan aje..
    tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam puan...

      maaf puan lewat reply hehehe cuti sekolah balik kampung hehehe

      2.berkenaan akuan bersumpah tu BETUL PUAN..BOLEH DISAHKAN OLEH PESURUH JAYA SUMPAH/MAJISTRET DAN PEGAWI KELAS A.

      WASALM

      Padam
  15. Assalamualaikum. . Saya baru kematian suami 2 bln yang lepas. Suami meninggal semasa sedanh bekerja akibat cardiac tamponade.Saya telah membuat tuntutan disocso. Masalah disini saya kurang faham dengan cara kiraan socso. Yang mana gaji terakhir arwah rm17000.00. Tapi socso cuma beri pencen sebanyak rm1900 per month? Betul ke macam tu ye? Kata pegawai yang menelefon saya itu adalah jumlah maksima. Harap dapat beri penjelasan. Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam..ya puan betul..itu adalah bayaran bulanan yang maksimum puan.cuma saya tak pasti kes puan mungkin pencen penakat rasanya

      Padam
    2. Terima kasih. Mungkin kes saya pencen penakat. Arwah meninggal ketika usia 38tahun. Sedang bekerja.

      Padam
  16. Assalamualaikum dan selamat berpuasa, saya pun ingin bertanya soalan yg sama dgn puan YattArdi... saya dan anak2 (4 org) penerima pencen penakat arwah suami. Maklumat yg diberi di laman web perkeso bgtau waris layak menerima 50-65% dari gaji asal suami. Tak tahu pulak ada bayaran maksimum sebab tidak dinyatakan di laman web. Saya pernah telefon perkeso juga tapi yg jawab tu cam tak tau nak explain. dia kata ikut purata dan umur... bila dia explain jadi tambah confuse saya. dari jumlah yg perkeso berikan iaitu RM1,917.++ (tak ingat exactly) mmg kurang dari 50% dari gaji asal suami... baru tahu yg ada jumlah maksimum rupanya... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam puan..hehehe selamat berpuasa..semoga puan sihat sentiasa..aaaaa ye pencen penakat ada gaji maksimumnya puan..seperti juga caruman maksimum adalah pada kadar 66.40 hehehe..

      2.Walau bagaimanapun suka saya nyatakan bahawa kita juga perlu lihat faktor pengiraan gaji juga memainkan peranan..contohnya ada kala gaji kasar yang diambil kira oleh majikan didapati tidak betul..dan pihak perkeso terpaksa selaraskan semula mengikut kadar gaji yag betul...contohnya dalam pengiraan gaji pihak perkeso tidak mengambil kira bonus,milage,elaun transport,elaun dobi,dan lain2..

      hehehe saya yakin puan akan bertambah pening hahahahaha nak kena cakap depan2 ni baru leh paham hahaha

      wasalam puan

      Padam
  17. assalamualaikum..andai sudah dapat pencen ilat..masih boleh bekerja tak?gaji pokok cuma hanya rm1000..banyak tanggungan & hutang yang masih perlu di bayar..terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumusalam..penerima pencen ilat tidak boleh bekerja..jika sekiranyaa masih bekerja maka pencen Ilt akan digantung buat sementara waktuan tuan..

      Padam
  18. terima kasih kerana menjawab..kalau kerja sebagai part time boleh kan..

    BalasPadam
  19. Assalam.sy nak tanya,arwah ayah sy prnah bkerja di sektor estate masa umur 20an kmudian berhenti sbb dpt peneroka felda.arwah meninggal masa umur 51thn pd thun lps..adakah arwah layak dpt pencen penakat ni?tq..

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumusalam..untuk kelayakan pencen penakat perlu mempunyai caruman yang mengcukupi..saya tak pasti sama ada caruman arwah ayah saudari mencukupi atau sebaliknya...untuk mengesahkannya maka caranya cukup mudah sila buat semakan di pejabat perkeso terdekat dengan membawa salinan ic/surat mati arwah untuk mengentahui bila caruman terakhir arwah dan juga berapa bulan/tahun caruman arwah ada...ia penting untuk menentukan arwah layak atau tidak dibawah skim pencen penakat

      sekian

      Padam
  20. Salam...
    Abg baru meninggal & ada isteri serta 1 anak (16 thn).

    1) Adakah amaun pencen penakat sama dgn amaun pencen ilat yg telah diterima sebelum ini ?

    2) Adakah syer utk isteri & anak akan dbiayar serentak secara berasingan; yg mana 3/5 masuk akaun isteri & 2/5 masuk akaun anak?

    3) Adakah ibu juga boleh mendapat syer?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam..Al fatihah untuk arwah abang..

      1.Kadar pencen ilat dan jika meninggal dibawa ke pencen penakat pada kadar dan jumlah yang SAMA!!

      2.Hanya anak dan isteri sahaja yang layak mendapat pencen penakat dari arwah suami...dan pembayaran Faedah pengurusan Mayat (FPM) sebanyak RM1500,pencen penakat adalah dibayar seumur hidup isteri!!!

      3.Bayaran pencen adalah dimasukkan dalam satu akaun sahaja yakni akaun isteri.

      wasalam

      Padam
    2. Katakan klu balu isteri berkahwin dgn org lain, adakah pencen penakat tersebut diteruskan???

      Padam
  21. As salam...nak tanya ni, jika ibu saya penerima pencen penakat selepas kematian arwah ayah saya, pencen penakat tu sampai bila ye? Ibu saya masih mempunyai anak yang berusia 20 tahun. tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam addy..
      1.Ibu akan dapat pencen penakat seumur hidup ibu addy..jika sekiranya pencen itu (pencen penakat)diperolehi disebabkan kematian arwah suami yakni pada ketika itu ibu addy masih isteri yang sah (tidak bercerai ketika hayat bapa adyy)

      wasalam

      Padam
  22. Aslamkum tuan..
    Bapa saya penerima pencen ilat, ia menghidap knser usus semasa bkerja dahulu dan sekarang masih berulang alik ke hospital.
    Jika di takdir kan umur ia tdak panjang adakan elaun pencen ilat rm1900 tiap2 bulan itu akan ditrima oleh ibu saya? Adik2 masih ada yg bersekolah. Mohon pencerahan dari tuan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. wkumsalam..Insyaallah..pencen itu diterukan tapi dalam bentuk pencen penakat

      Padam
    2. Ada kah ibu sya perlu ke perkeso untuk aply pencen panakat ini smntara bapa saya masih ada?

      Padam
    3. fitri..pencen penakat hanya boleh dipohon oleh ibu tuan sekiranya bapa tuan meninggal dunia...selagi bapa tuan ada maka ia JANGAN DIPOHON

      Padam
  23. Salam....sy nk tny tntng pencen penakat la.arwah suami sy bekerja under gvment br 3thun.adakah sy lyak untuk mhon pencen penakat nie?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam puan..arwah suami puan kerja badan berkanun ke???jika kerja karajaan full time seperti gru atau sebagainya tiada pencen penakat puan..pencen penakat untuk pekerja sektor swasta dan ban berkanun sahaja..dimana pihak majikan mencarum mereka dengan pihak perkeso

      wasalam

      Padam
  24. Assalammualaikum,

    Saya dah ke website SOCSO, namun tidak jumpa borang akuan berkanun balu tunggal. Saya hanya ada melihat, borang akuan balu bagi faedah orang tanggungan sahaja. Atau akuan berkanun tersebut saya perlu buat terus di pesuruhjaya sumpah? Harap encik dapat membantu. terima kasih.

    BalasPadam
  25. Assalamualaikum...
    Sy nak bertanya, kebiasaannya pihak socso mengambil masa berapa lama (berapa bulan) yg diambil (termasuk semua prosedur2) setelah permohonanan ilat dibuat? Mmg bgantung pd kes, tapi kebiasaannya atau secara puratanya? Terima kasih.

    BalasPadam
  26. terima kasih ..sgt membantu..sy baru kematian ayah dan ayah pekerja swasta..sy anak tunggal yg duduk dgn dia..ibu tiada. rmai yg suruh sy apply, tp sblum p apply cr info dlu....nampaknya x perlu sy apply..mmg x kan dpt...apa pun arwah ayah dh tinggalkan yg terbaik untuk saya teruskan hidup...doakan arwah ayah sy ok..terima kasih.

    BalasPadam
  27. Salam sy nk tny .. jika sy suami dpt penakat dr isteri slpas kmtian .. jika sy kahwin laen adakah sokso itu akan diberhentikan serta merta atau sy msih dpt seumur hidup

    BalasPadam
  28. jika arwah suami meninggal lebih 6 bulan, masih blh claim perkeso? majikan
    lama arwah baru jelaskan bayaran sokso tu. tq

    BalasPadam
  29. Hi,
    Saya telah pergi ke Pejabat Perkeso untuk memohon pencen penakat. Dalam tempoh satu minggu saya telah menerima cek untuk pengurusan mayat. Tetapi sudah melebihi satu bulan saya masih belum menerima bayaran pertama untuk pencen panakat. Saya ingin menanya biasanya proses pencen penakat ambil masa berapa lama? Harap encik dapat memberitahu saya. Terima kasih.

    BalasPadam
  30. Salam tuan..

    Ibu sy sedang menerima pencen penakat dan sblm ini sy juga ada menerima..skrg sy sudah bekerja dan umur sudah melebihi 21thn. Baru2 ini perkeso ada menghubungi ibu sy dan memberitahu bahawa kadar bayaran ibu sy akan di kurangkan. Boleh tuan jelaskan kenapa berlaku keadaan sebegini? Menurut ibu sy, perkeso memberi sebab yg sy sudah bekerja jd kadar bayaran akan di kurangkan. Adakah ini perkara biasa? Apa yg sy phm, kadar byaran adalah sama seumur hidup.. Mohon pencerahan. Terima kasih..

    BalasPadam
  31. Sekiranya bapa sy meninggal dunia 14tahun yg lepas,adakah ibu saya layak lagi untuk menuntut pencen penakat?

    BalasPadam
  32. assalamualaikum tuan, mohon bertanya..berapa lamakah masa bagi faedah pengurusan mayat ini utk dikreditkan ke akaun pewaris?jika dilihat dr piagam pelanggan socso, ia dalam tempoh 3 hari, tetapi sekiranya selepas 3 hari masih tiada pengkreditan, adakah ini bermakna pewaris tidak layak untuk mendapatkan faedah ini?mohon pencerahan..terima kasih..

    BalasPadam
  33. Salam..rasenye perlu diubah sbb xclap bc dari page perkeso pencen penakat ni simati mati sbelum usia 60thun.. :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye puan sekarang dah dinaikkan hingga sebelum mencapai 60 tahun tapi bersyarat puan..artikel ini ditulis sebelum perubahan dan pindaan had umur dilakukan.

      terima kasih puan

      Padam
  34. Mana nak dapatkan borang BKA-1 tu..

    BalasPadam
  35. Salam...
    Sy nk tnye... mak sy adalah penerima pencen penakat... skg ni mak sy bru meningal dunia... blh ke tkr kepada bapa sy... brape lme tmpoh yg perkeso bg utk kami wt petukaran nama...

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam..puan,
      Nak Tanya...ARWAH IBU PUAN TERIMA PENCEN PENAKAT ATS KEMATIAN SIAPA??ADAKAH ANAK ARWAH MENINGGAL DUNIA?JIKA anak arwah meninggal dunia dan bapa puan adalah bapa sah yakni bukan bapa tiri pada arwah maka PENCEN ITU MEMANG AKAN JATUH PADA BAPA PUAN...AYUH SEGERA KE PEJABAT PERKESO TERDEKAT BUAT PERTUKARAN NAMA.

      PUAN REPLY SEMULA KALAU TAK PAHAM

      Padam
  36. aslkm.....
    sy nk tanye....arwah bpa saya meninggal pada thun 2010...msa 2 umor arwah bru 54...so blh ke saya buat tuntutan...sbb da 4taun kn...

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam puan..boleh puan..cuma saya nasihatkan puan bawa salinan ic arwah untuk semasakan di pejabat perkeso terdepat untuk semak sama ada caruman arwah layak atau tidak...takpe pi la ke pejabat perkeso kita akan bantu

      Padam
    2. Salam Tuan. Semoga tuan berada dlm keadaan sihat sejahtera.

      Arwah bapa saya penerima pencen ilat meninggal dunia baru2 ini.

      Arwah meninggalkan 2 org balu, ibu saya dan seorang lagi isteri lain serta seorang anak berumur 5 tahun.

      Perkahwinan arwah dgn isteri yg satu lagi tersebut tidak didaftarkan di Malaysia.

      Soalan saya adakah isteri dan anak arwah tersebut layak mendapat pencen penakat?

      Jika mereka layak, adakah nama2 mereka perlu diletakkan bersama dalam borang 24 tersebut?

      Terima kasih byk2 tuan.

      Padam
    3. wasalam tuan..salam takziah untuk tuan dan sekeluarga..semoga arwah bapa tuan ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman.

      2.Aanak itu layak puan...ibunya pula tidak layak perlu didaftarkan perkahwinan dahulu barulah layak puan...walaubagaimanapun anak itu adalah LAYAK jika dapat dibuktikan dengan sijil2 dan dokumen2 kelahiran.

      3.Maklumat lanjut sila puan ke pejabat perkeso terdekat.

      wasalam

      Padam
  37. Hello, isteri saya baru meninggal pada tahun 2013. Beberapa hari lalu baru saya tahu tentang Pencen Penakat ni. saya nak tanya..
    1. pembayaran pencen penakat ini akan diambil kira bermula hari saya memohon atau hari selepas isteri saya meninggal?
    2. arwah isteri saya bekerja secara dan mencarum kepada socso lebih kurang 5 tahun sebelum beliau meninggal.. adakah saya sebagai suami layak menuntut pencen ini dan bagaimana pengiraan dapat di lakukan? saya kurang faham dengan 3/5 yg dikatakan

    BalasPadam
    Balasan
    1. tuan pencen penakat dikira dari tarikh kematian...jangan risau tuan boleh ke pejabat perkeso terdekat untuk membuat semakan sama ada tuan layak atau tidak bergantung kepada jumlah caruman yang arwah isterian tuan ada..jika cukup dari segi kelayakan caruan InshaAllah tuan akan dapat pencen penakat

      Padam
    2. Ya saya layak mendapat PP dan telah menghantar permohonan. Cuma saya x berapa jelas dengan 3/5 dan 50-60%... TQ

      Padam
  38. assalamualaikum tuan,

    saya nak bertanya tentang pencen penakat..arwah ayar mertua saya meninggal bln 6 tahun lepas,masa tu umur arwah 58 tahun.adakah boleh dibuat tuntutan bayaran penakat ni?sebab saya baru buka lama web socso ada menyatakan "Syarat Kelayakan
    Penerima Pencen Ilat meninggal dunia tidak kira berapa pun umurnya
    Orang berinsurans meninggal dunia sebelum mencapai 60 tahun tetapi telah memenuhi syarat kelayakan carumar penuh atau syarat kelayakan caruman yang dikurangkan di bawah Skim Keilatan"
    maaf jika soalan saya ni menganggu tuan..saya tidak berapa faham..
    -hafiz-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumusalam...terima kasih sudi singgah..
      1.Tuan bermula Januari 2013 sememangnya had kelayakan umur untuk tuntutan pencen penakat dinaikkan sehingga umur 60 tahun..dan kes kematian bermula 2013 barulah had kelayakan umur 60 tahun ini digunaka pakai tuan.

      2.Seandainya kemtaian bapa mertua tuan itu berlaku selepas semasa undang2 ini diguna pakai yang nak berkuat kuasa Januari 2013 tuan boleh ke pejabat perkeso terdekat untuk membuat semakan kelayakan,walaubagaimanapun jika kematian tu berlaku sebelum Januari 2013 kelayakan umur pada masa ttersebut adalah 55 tahun.

      wasalam tuan

      Padam
  39. Tumpang tanya saudara, jika suami meninggal dan balunya masih bekerja, adakah balunya layak menerima PP? Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya tuan layak.walaubagaimanapun tuan perlu membuat semkan terlebih dahulu jumlah caruman si mati sama ada cukup syarat kelayakan caruman dengan pihak perkeso.

      2.Saya nasihatkan tuan SEGERA ke pejabat perkeso terdekat untuk membuats emakan kelayakan.

      3.Sila bawa sijil mati si mati atau salinan kad pengenalan si mati semasa semakan dibuat.

      Sekian terima kasih.

      Padam
  40. As salam.. sy btanya bg pihak isteri saya. ayahnya meninggal dunia sebelum dia dilahirkan. tuntutan xpernah dibuat lagi oleh isteri saya atau ibu(balu) beliau dengan pihak perkeso. layak kah isteri saya membuat tuntutan memandangkan kematian ayahnya sudah 29 tahun lamanya. apakah jenis tuntutan yg layak bg isteri saya dan ibu beliau.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam agak rumit tuan,
      1.Apakah arwah bekerja sector swasta dan membuat caruman?apakah memenuhi kelayakan caruman>pada masa tersebut prinsip kebergantungan berkuatkuasa tuan agak rumit tu..
      ianya berbeza dari segi kelayakan buat masa ini

      2.apakah isteri arwah masih ada?jika ada boleh juga untuk mencuba utuk membuat semakan dari segi kelyakan caruman terlebih dahulu tuan...tak salah untuk membuat semakan..

      Padam
  41. Assalamualaikum,sy nk Tanya sekiranya caruman terakhir pada ogos 2014 Dan pencarum baru meninggal dunia awal jun 2015 adakah balu layak memohon pencen penakat?

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumusalam boleh tuan.....namun semakan CPO caruman perlu dilakukan terlebih dahulu untuk melihat sama ada caruman OB mencukupi bilangan caruman dikehendaki.

      2.Nasihat saya sila segera ke pejabat perkeso berhampiran untuk membuat semakan.

      wasalam
      ++penning kepala beb ingat GST adooiii la :(

      Padam
  42. Assalam..Sy ingin bertanya bgmana pengiraan pencen penakat dikira.jika penerima pencen penakat berkahwin lain adakah pencen ini dihentikan oleh socso?Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam bagi perkahwinan SELEPAS 1/5/2005 bayaran pencen penakat berjalan seperti biasa...jumlah nyer pun sama tuan halia merah hehehehe

      Padam
  43. Assalamualaikum wbt, maaf saya sekadar ingin bertanya
    Ayah saya meninggal dunia pada 2 feb yang lalu dan menerima pencen ilat.
    kami memproses dokumen2 pencen sekitar akhir bulan feb.
    kami telah menerima wang pengurusan jenazah sebanyak RM 1500. Namun masih tidak menerima apa apa berita tentang pembrian pencen tersebut. Dan sekarang keluarga saya menghadapi krisis kewangan dan di tambah pula ibu saya sakit dan memerlukan kos perubatan. Jadi saya hanya ingin bertanya, berapa lamakah tempoh yang diperlukan oleh pihak perkeso untuk memberi pencen tersebut.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam syifa...
      1.Sepatutnya pembayaran pencen PENAKAT telah dilakukan jika sekiranya betul dokumen itu dihantar pada bulan februari!!!

      2.Nasihat saya agar puan segera ke pejabat perkeso terdekat untuk bertnyakan status pemprosesan pencan penakat arwah bapa puan...saya faham kedudukan kewangan puan...segerala ke pejabat perkeso ..sepatutnya bayaran pencen penakat puan telah terima!!!JIKA benar boring pencen penakat telah dihantar pada bulan FEBRUARI.JANGAN SESEKALI MALU ATAU SEGAN BILA MENUNTUT HAK KITA!!!

      Padam
  44. Assalamualaikum. Sekadar bertanya. Ada tak had umur untuk tuntutan wang pengurusan jenazah? Adakah layak menuntut jika si mati berusia lebih dari 60. Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumusalam..
      1.Bayaran Faedah Pengurusan mayat hanya dibayar untuk kematian yang melibatkan penerima pencen ilat,penakat, dan juga bencana kerja yang menyebabkan kematian (FOT)

      2.Untuk bayaran pengurusan Mayat(FPM) bagi pencen penakat dan ilat ianya wajib umur tidak melebihi 60 TAHUN puan.

      wasalam

      Padam
  45. Shahril Zakaria24 Julai 2015 1:04 PG

    Salam Tuan,

    arwah ayah merupakan penerima pencen ilat. ayah saya mempunyai 2 isteri dan emak saya merupakan isteri pertama. isteri pertama masih mempunyai seorang anak bawah 21 tahun dan isteri kedua mempunyai 3 anak bawah 21 tahun. emak saya merupakan penama yang ayah saya letakkan.

    Soalan :
    1. adakah pencen ilat itu akan jatuh pada isteri pertama atau isteri kedua? sebab kedua2 isteri membuat tuntutan pada perkeso pada masa yang sama?

    2. bagaimana pengiraan syer pada isteri pertama dan kedua? adakah kedua2 mereka akan dapat duit itu dalam akaun berlainan?

    terima kasih atas respon tuan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaukumusalam tuan..
      1.Alfatihah untuk arwah ayah tuan.
      2.Sememangnya kedua-dua isteri adalah layak menerima pencen penakat tuan dan akan dimasukkan didalam akaun yang berlainan tuan.

      Padam
    2. Shahril Zakaria27 Julai 2015 3:25 PG

      Terima kasih tuan.

      Padam
  46. Assalamualaikum tuan , apa maksud kadar syer harian 4/10 dalam faedah orang tanggungan.Bapa saya keliru mengenai kadar bayaran FOT ini setelah faedah HUK arwah abang dipindahkan kepada FOT atas nama bapa saya..boleh tak tuan menerangkan kadar bayaran bgi FOT ini secara ringkas?..terima kasih

    BalasPadam
  47. Assalamualaikum,

    Adik lelaki saya baru meninggal dunia pada usia 33th dan pernah mencarum pada suatu ketika dahulu. Adakah waris atau ibu si mati layal mendapat pencen Penakat dan Faedah pengurusan Mayat sebanyak RM1500 itu?

    Terima kasih tuan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumusalam tuan,
      1.sila puan berkunjung ke pejabat perkeso terdekat dan buat semakan kelayakan caruman arwah adik puan sama ada pernah buat caruman dan mempunyai cukup kelayakan caruman untuk membolehkan waris mendapat tuntutan pencen penakat.Bawa salinan ic sia mati puan..Jangan risau puan akan dilayan dengan baik.

      wasalam

      Padam
  48. Assalamualaikum..

    Ayah mertua saya baru saja meninggal.Umur dia 57tahun..Arwah dah lama(27tahun) berhenti membuat caruman sebab buat kerja sendiri..Staff PERKESO cakap caruman mestilah 2tahun or 40bulan keatas baru layak mendapat apa-apa tuntutan tapi caruman arwah sebanyak 6 kali je seumur hidup..Betul ke apa yang dicakapkan itu?Maknanya kami kena lupakanlah tuntutan PERKESO?

    BalasPadam
  49. Assalamualaikum..

    Ayah mertua saya baru saja meninggal.Umur dia 57tahun..Arwah dah lama(27tahun) berhenti membuat caruman sebab buat kerja sendiri..Staff PERKESO cakap caruman mestilah 2tahun or 40bulan keatas baru layak mendapat apa-apa tuntutan tapi caruman arwah sebanyak 6 kali je seumur hidup..Betul ke apa yang dicakapkan itu?Maknanya kami kena lupakanlah tuntutan PERKESO?

    BalasPadam
  50. Assalamualaikum..

    Ayah mertua saya baru saja meninggal.Umur dia 57tahun..Arwah dah lama(27tahun) berhenti membuat caruman sebab buat kerja sendiri..Staff PERKESO cakap caruman mestilah 2tahun or 40bulan keatas baru layak mendapat apa-apa tuntutan tapi caruman arwah sebanyak 6 kali je seumur hidup..Betul ke apa yang dicakapkan itu?Maknanya kami kena lupakanlah tuntutan PERKESO?

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumusalam..ye puan tepat sekali..caruman arwah hanya ada enam caruman maka ianya tidak menepati syarat kelayakan caruman untuk memohon tuntutan pencen penakat,KECUALI ARWAH terlibat dalam kemalangan semasa bekerja,balik kerja atau pergi kerja puan..

      2.Bekerja sendiri sememangnya tidak layak untuk membuat caruman perkeso puan.

      salam takziah dari saya sekeluarga.
      wasalam

      Padam
  51. Assalamualaikum....
    Sekadar nk bertanya...sye seorg penerima pencen penakat arwah isteri sye...so disini sye nk tanya seandainya sye bernikah baru adakah pencen penakat sye akan diberhentikan?

    Terima Kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumusalam hehehe boleh tuan jangan risau..perkahwinan selepas tahun 2005 pencen penakat yang diterima tidak akan ditarik balik tuan..tuan boleh kahwin no problem..heheh leh jemput saya sama hehehe

      Padam
  52. assalamualaikum...
    saya ada sedikit persoalan.. ayah saya meninggal pada tahun 1995 semasa berumur 56 tahun dan merupakan pencarum perkeso. keluarga tidak pernah tahun berkenaan faedah pengurusan mayat. adakah masih boleh membuat tuntutan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam tuan..boleh buat semakan kelayakan caruman di pejabat perkeso terdekat tuan...tak jadi masalah boleh tuan..cumanya perlu lihat kelayakan caruman dan waris yang ada untuk menuntut...tuan boleh ke pejabat perkeso terdekat

      Padam
  53. Assalamualaikum tn.. arwah ayh saya meninggal 2009.. arwah kj di sektor swasta agk lama..soalan saya, bole kah saya membawa mak saya membuat tuntutan pencen penakat ni memandangkan kami sekeluarga baru tahu hal ini..kami x pernah lagi membuat ape2 tuntutan termasuk la yg pengurusan jenazah tu..diharap tuan membalas nya..terima kasih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikummusalam..
      1.Tuan pada masa tersebut arwah ayah tuan meninggal dunia pada umur berapa ye...tahun tersebut kelayakan umur adalah sebelum 55 tahun..dan Tuan boleh sahaja ke pejabat perkeso TERDEKAT untuk membuat semakan kelayakan caruman arwah ayah tuan..seandainya layak sudah pati boleh sahaja membuat tuntutan pencen penakat ini itu adalah hak arwah yang perlu dituntut.

      2.Nasihat saya pergilah ke pejabat perkeso terdekat untuk membuat semakan..InshaAllah mereka akan membantu.

      Padam
  54. Ibu saya baru meninggal bln 10/15...saya ada ayah dan dua adik berusia 16 dan 8 tahun...ibu saya pernah bekerja kilang 10 tahun yg lalu.pada tahun 2014 dan 2015 ibu saya bekerja sebagai tukang cuci disekolah pada 2014 hingga bln jun 2015...adakah ayah saya layak untuk membuat permohonan perkeso

    BalasPadam
    Balasan
    1. Puan untuk membuat semakan sila puan ke pejabat perkeso terdekat untuk menyemak kelayakan caruman IArwah Ibu puan..bawa alinan IC arwah sudah cukup puan

      Padam
  55. Saya ingin bertanya.kakak saya kehilangan suami 14 tahun yg lalu..mempunyai anak berusia 14 dan 17tahun.bolehkan memohon tuntutan pencen penakat pada perkeso

    BalasPadam
    Balasan
    1. Puan Kehilangan suami maksudnya meninggal dunia ke atau hilangkan diri...maafkan saya,saya kurang jela status suami kakak puan...

      2.Seandainya suami kakak meninggal dunia maka bolehlah buat semakan di pejabat perkeso terdekat untuk membuat semakan caruman sama ada suami kakak puan pernah mencarum dengan perkeso atau tidak..

      3.Jika cukup syarat kelayakan caruman maka sudah TENTU kakak puan akan mendapat faedah pencen penakat dari perkeso..

      4.NASIHAT saya sila ke pejabat perekso terdekatd an buats emakan terlebih dahulu.

      Padam
  56. assalam...arwah abg sy menghidap kanser...kami br buat permohonan pencen ilat utknya dn masih dlm proses kelulusan..malangnya abg sy telah meninggal dunia sblm dpt pencen ilat tersebut.Jadi adakah kami kena mohon pula pencen penakat utk warisnya iaiyu kakak ipar dan dua anaknya yg masih bersekolah menengah? abg dh lama berhenti kerja tp mmg pernah mencarum socso selama lbh kurang 10 tahun

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam...kakak ipar tuan berhak untuk membuat tuntutan pencen penakat..tuntutan pencen penakat perlu mohon tuan...segeralah berbuat demikian agar kebajikan isteri arwah dan anak2 terbela...

      2.InshaAllah sila lah segera ke pejabat perkeso terdekat..layanan sentiasa terbaik untuk pencarum dan majikan

      Padam
  57. Salam, bekas suami saya telah berkahwin lain selepas bercerai dengan saya. Beliau meninggal pada Januari 2015 akibat sakit. Beliau tiada anak dengan isteri skrg. Bolehkah saya tuntut pencen penakat untuk anak saya dengan dia. Kami ada seorang anak lelaki umur 14 tahun. Masalahnya saya tidak mempunyai sijil mati/ic dsbnya. Cuma ada surat beranak anak. Tkasih tuan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam puan..adakah anak puan dijaga oleh puan?jika ye bolehs ahaja membuat tuntutan pencen penakat untuk bahgian anak puan...tak jadi masalah...sila ke pejabat perkeso terdekat puan...itu hak anak puan..sehinggalah mencapai umur 12 tahun...dan jika belajar sehingga sampai ijazah pertama puan.

      Padam
  58. Alhamdulillah dah selesai urusan. Boleh tak tuan jangan siarkan komen saya pagi tadi atau mohon delete kalau dah terapprove. Saya risau ada ahli keluarga terbaca. Terima kasih, tuan. Komen yang ini kalau tak approve pun tak apa.

    BalasPadam
  59. En.sy nk tnye kakak sy penerima pencen penakaat dia ad ank 2 org dgn arwah tp dia msok kn 1 nama shja sbb lg sorg ank tak sah taraf.jika proses tu dh dpt tp dia mohon tok ank 1st dia blh ke..n utk renew 2016 ni dia terlambat serahkan borang tarikh last yg dia bg..mungkin ke tak layak dpt lg..sbb surat pn xde smpai mcm taun sblm ni..tme ksh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. pencen tetap dapat walaupun anak itu adalah anak tak sah TARAF!!!hak anak itu tetap hak dia...tiada siapa yang dapat nafikan...

      2.Pencen penakat jika tak masuk sila ke pejabat perkeso terdekat untuk membuats emakan puan...penting sangat untuk lengkapkan boring 117..saya nasihatkan kakak puan perlu buats emakan dengan pejabat perkeso terdekat dengan segera.

      Padam
  60. assalamualaikumwbt
    saya penerima pencen penakat arwah suami ..
    jika saya berkahwin baru adakah masih layak menerima pencen arwah suami.
    harap dpt msklum balas dari pihak tuan tksh

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumusalam...bila puan nak kahwin hehehe selamat pengantin baru puan..

      2.Bagi penerima pencen penakat setelah kematian suami,bermula perkhawinan BARU/KAHWIN SEMULA 2005 maka pihak PERKESO AKAN MENERUSKAN PENCEN MACAM BIASA..dengan kata lain PENCEN TAK DITARIK BALIK..

      3.KAHWIN la puan tak de masalah hehehehe....kenduri jangan lupa jemput saya

      wasalam

      Padam
  61. Assalamualaikum tumpang tanya,
    Ayah saya meninggal tahun lepas . Arwah bekerja di LHDN iaitu badan berkanun kerajaan . Sudah hampir 10 tahun LHDN tidak membuat pemotongan socso.Arwah pernah mencarum socso melalui potongan gaji suatu masa dulu dimana LHDN adalah JHDN.Selepas masuk jadi lembaga, sudah tiada potongan socso. Adakah ibu saya masih layak utk terima wang pencen? terima kasih kalu balas :)

    BalasPadam
  62. Assalam...
    Arwah abg ipar sy telah meninggal dunia pd 29 jan 2015.Arwah meninggal pd usia 56 thn akibat kegagalan saluran pernafasan..

    Arwah meninggalkan isteri dan anak seramai 4 org.. sebelum itu arwah telah berpisah dgn bekas isteri terdahulu dan mempunyai anak juga...

    Arwah sudah berhenti kerja sebelum berusia 55 thn
    Adakah isteri arwah boleh memohon apa2 bantuan dari perkeso. Arwah adalah bekas pekerja jcorp.

    Terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam..salam takziah dari saya sekeluarga..puan boleh lah pergi ke pejabat perkeso terdekat untuk membuat semakan kelayakan caruman arwah sama ada caruman mengcukupi untuk membuat tuntutan pencen penakat...jika layak maka boleh lah isteri arwah dan bekas ieteri yang mempunyai anak bawah 21 tahun menuntut..bekas interi hanya layak untuk anak2 bawah 21 tahun aje puan dieinya tidak layak.

      wasalam

      Padam
  63. Jika isteri berpisah.. Layak tk terima pencen penakat...dan mempunyai anak bawah umur

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam puan zuhairi..salam takziah..

      1.Puan isteri terpisah maksudnya bercerai kan?jika bercerai maka isteri TIDAK layak untuk meneri pencen penakat NAMUN anak2 puan layak untuk terima pencen penakat sehingga umur 21 tahun atau jika melanjutkan pelajaran sehingga ijazah pertama...maknaya puan boleh tuntut pencen penakat bagi PIHAK ANAK PUAN dengan bekas suami..

      2.Puan boleh la ke pejabat perkeso terdekai..kini proses tuntutan penakat cukup mudah dan kaki tangan perkeso sentiasa sedia membantu puan..

      tq puan :)

      Padam
  64. Salam..... sy isteri meninggal x de anak lg. Semua borg dah siap isi tunggu nk hantar sahaja... soalan saya jika majikan arwah melambatkan proses tuntutan perkeso ni apa harus saya buat.. majikan potong perkeso tiap2 bulan tetapi tak di bayar ke perkeso.. slip gaji ada tulis tapi dalam sistem perkeso tak ada bayar... sekian wassalam...

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam...salam takziah tuan

      1.Tuan boleh ke pejabat perkeso terdeka dan SEGERA MEMBUAT ADUAN tentang kegagalan majikan arwah isteri tuan untuk membuat caruman pada pihak perkeso bagi caruman arwah..

      2.Sila kemukakan juga bukti2 untuk memudahkan tindakan diambil...contohnya salinan slip gaji atau juga surat tawara kerja dan sebagainya

      3.Segeralah ke pejabat perkeso terdekat tuan...pihak perkeso akan bertindak segera keatas setiap aduan yang di kemukakan.

      Padam
  65. Assalam Tuan
    saya nak bertanya....anak sy ( bujang) telah meninggal dunia pd 6/2015.Persoalannya pencen penakat yg dinyatakan setiap bulan adalah RM555.Tetapi knp bayaran atas kelewatan dri bulan 6/15 hingga 1/16 hanya RM 222 × 8 bulan sahaja (lewat membuat permohonan sbb baru tahu).Bukankah sepatutnya tetap RM 555 juga.Harap dapat memberikan penjelasan

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumusalam tuan..semoga tuan berada dalam kedaan sihat..
      1.Tuan berkenaan pencn penakat yang tuan nyatakan bayaran pencennya tiada kaitan langsung dengan persoalan cepat atau lewat membuat tuntutan..jangan risau jika lewat membuat tuntutans ekalipun ia langsung tidak menjejaskan bayaran jumlah pencen tiap2 bulan..hehe

      2.Bayaran pencen penakat bergantung kepada jumlah caruman yang dibuat oleh majikan anak tuan dalam tempoh kelayan penuh atau syarat kelayakan caruman di kurangkan...kelayakan penuh dan kelayakan di kurangkan ini juga menentukan berapa jumlah nayaran pencen di perolehi selain factor gaji caruman itu tadi..

      3.Selain itu jumlah hari dalam bulan berkaitan juga diambil kira dalam bayaran penakats etiap bulan..

      hehehe kompen cencik razali pening dengan penjelasan saya hahahahaha itu normal tuan..nak kena cerita secara berdepan baru leh faham ni ianya melibatkan pengiraan tuan...nak lebih lengkap tuan boleh berkunjung ke pejabat perkeso terdekat tuan..depa leh bagi penjelasan ..pi la tuan..depa akan layan tuan dengan baik

      Padam
  66. Assalam.. Saya nak bertanya berkenaan ibu saya.. Ibu saya mempunyai pencen ilat sebab ade cancer usus dan terima wang pencen ilat yg every month tu.. Ari ahad lepas ibu sy meninggal dunia, tetapi ibu sy meninggal dunia di jakarta dan dikebumikan disana.. Soalab sy: layakkah kami anak2 untuk dapat FOT?? Sebab ibu meninggal dan dikebumikan dijakarta. Dan kedua jikalau kita tidak membuat tuntutan pencen penakat dan membiarkan wang pencen ilat terusan masuk ke akaun si aruah apa yg akan berlaku??? Harap tuan dapat memberi penjelasan dengan saya.. Terima kasih atas penjelasan tuan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam..Al fatihah untuk Ibu tuan/puan

      1.Sebaik sahaja puan/tuan kematian Ibu yakni sebelum ini adalah PENERIMA PENCEN ILAT maka kematian ibu puan/tuan PERLU SEGERA DILAPORKAN kepada pihak perkeso.

      2.JIka ibu tuan/puan masih mempunyai SUAMI dan anak2 di bawah umur 21 tahun tuan/puan atau suami ibu puan boleh lah membuat tuntutan pencen PENAKAT dengan pihak perkeso..Jenazah ibu di kebumi di Indonesia tidak menjadi masalah puan.

      3.WAJIB DILAPOR KEMATIAN IBU TUAN/PUAN KE PERKESO dengan segera...puan/tuan PERLU STOP kan kemasukan pencen ILAT kedalam akaun arwah ibu jika tidak puan/tuan perlu membayar balik nilai kemasukan pencen ILAT SELEPAS KEMATIAN ARWAH IBU..stop kemasukan pencen ilat itu dengan segera dengan melaporkan kepada pihak perkeso...

      wasalam puan/tuan

      Padam
  67. Assalamualaikum tuan...sy sekadar ingin bertanye,brape lamekah proses tersebut???kerana sy adalah penganti kepada arwah mak dan arwah ayah sy...

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam,
      Maksud puan,puan adalah penganti untuk pencen penakat dari arwah bapa ke?umur puan kompem bawah 21 tahun kan?

      2.Jika sekiranya puan berumur bawah 21 tahun dan belum berkahwin proses menerima pencen penakat dari arwah ayah tidak lama puan,datanya telah ada cuma perlu namakan penganti sahaja,namun biasanya tempoh proses mengambil masa sebulan juga sebab ianya perlu di kemaskini bayaran di ibu pejabat perkeso..semuanya tindakan akan di maklumkan oleh pejabat perkeso melalui surat kepada puan,bayaran permulaan biasanya melalui cek baucer

      Padam
  68. salam,saya nk tanya pasal faedah pengurusan jenazah.Saya apply pencen penakat pd bulan 12 thun lepas.mggu lepas bila saya call pihak socso,mereka cakap permohonan saya ditolak sebab caruman si mati tak mencukupi.kalau bce dr entri tuan ni..faedah pengurusan jenazah akan dapat dlam masa 1@2 hari dari tarikh permohonan kan?sehingga ke hari ini saya x dapat lagi faedah pengurusan jenazah tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam puan,
      1.Untuk mendapatkan faedah pengurusan Jenazah memang ada syarat kelayakan caruman sepertimana yang saya ceritakan di post2 yang berkaitan pencen penakat di blog ini,maksud saya jika kelayakan caruman cukup contohnya 24 caruman dalam tempoh 40 bulan bekerja maka ia akan melayakkan puan untuk memohon pencen penakat dan sekali gus layak fedah pengurusan jenazah,namun jika kelayakan caruman untuk pencen penakat tidak cukup maka secara automatic faedah pengurusan jenazah tidak layak puan,kecuali untuk kes kematian disebabkan bencana kerja (FOT)

      3.Nasihat saya sila puan semak terlebih dahulu kelayakan caruman perkeso untuk si mati,seandainya cukup syarat kelayakan pihak perekso akan memberi boring tuntutan pencen penekat untuk puan isi dan jika layak memohon pencen penakat secara automatic puan layak menerima bayaran faedah pengurusan jenazah,ya faedah ini di bayaran dalam 1 atau 2 haris elepas boring di hantar puan.

      wasalam

      Padam
  69. Suami isteri maut dalam satu kemalangan..meninggalkan 4 orang anak yg masih dibawah umur..

    Suami tidak mencarum di socso.
    Isteri mencarum dan waria layak layak terima pencen.

    Masalahnya..ibu bapa kpd isteri sudah meningal dan hanya mempunyai saudara seibu tidak sebapa..bolehkah ibu mertua membuat tuntutan pencen penakat bg mewakili 4 warisnya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wasalam tuan..al fatithah untuk kedua dua arwah...boleh tuan dengan syarat anak itu dijaga oleh ibu mertua..InsyaAllah segeralah ke pejabat perkeso terdekat bawa anak2 arwah sekali tuan

      Padam
  70. Assalamualaikum..sy mmpunyai seorang ibu,mndapat pencen penakat,ibu sy mempunyai tanggungan 1org anak berusia 18tahun,dan ingin melanjutkan pelajaran di politeknik..adakah ibu sy boleh mohon bantuan kewangan pelajaran untuk tanggungan nya itu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam syafiq,
      Untuk makluman sya pinjaman pendidikan perekso ada disediakan untuk anak2 penerima pencen penakat..sila ke pejabat perkeso terdekat untuk mengambil borang permohonan.tq

      Padam
  71. Saya balu yang menerima pencen penakat. Ada 4 orang anak. Bebaru ni dapat bayaran pencen untuk kali pertama. Mengikut penerangan pegawai perkeso hari tu, balu akan dapat bahagian sebanyak 3/5 dan anak dapat 2/5. Tapi kenapa bila sampai cek haritu bahagian balu lagi sikit dari bahagian anak? Ada kiraan lainkah jika anak melebihi 1 orang?

    BalasPadam