Rabu, 25 Mei 2016

tuntutan perkeso@masuk siasat sampai ke kampung sepakat rompin:)

1.Salam geng..hari ni aku masuk ke wilayah pahang darul makmur hehehe macam biasala siasat kes kemalangan berkaitan tuntutan perkeso/socso..tapi kali ni lain sikit lah dah masuk ke wilayah geng2 socso/perkeso Pahang kah kah kah sory geng..menyeberang sikit :) hahaha marah geng perkeso Pahang lau tahu aku menyeberang masuk kawasan depa ni kikikiki..gurau sesekali geng jangan marah nooo :)
2.Bro yang aku pi melawat ni tinggal kat kampong Sepakat Kuala Rompin hehehe..jauh jugak la dari Kluang Johor nak pi seberang sana kah kah kah..sampai sesat aku dibuatnya...pakai goole maps pun bawak entah pi mana hahahaha..buat aku sesat lagi ada lah hahaha..
3.Berpusing-pusing last2 aku kena juga mengalah call adik bro yang kemalangan ni mai ambil aku hahaha apa lagi tunggu la di tempat yang selamat di tepi IPD Rompin kah kah kah..pehhh..jauh perjalanan hari ni..berbalik pada bro yang kemalangan ni beliau kemalangan semasa membawa lori dari endau nak pi pantai remis perak...nak ambik ikan..tiba kat lampu isyarat brek tak berfungsi..hahaha apa lagi hentam belakang lori depan beliau lah..teruk jugak kecederaan bro ni...patah tulang rusuk..masih tak leh bangun sampai la ni..sebab beliau tak leh bangunlah yang aku kena pi sampai rumah...nak cepat punye pasai nak tolong pekerja punye pasai nak percepatkan tuntutan/claim socso punye pasai Pahang pun aku seberang pi lah..harap pas ni bro pandu lori elok2 lah nooo..tu aje la yang aku boleh tolong..cuba sedaya upaya siasat kes dan proses ke tuntutan perkeso dengan cepat!

7 ulasan:

  1. Yang menanggung sakit31 Mei 2016 5:26 PTG

    Salam tuan..sy di sahkan ada prolapse disc dan telah melakukan pembedahan..dan jemaah doc mngatakan sb umur sy muda(29tahun) untuk dpt pnyakit ini..saya rasa sy kena pnyakit ini ketika bekerja di company lama(construction company)..dan skg di company baru saya 50:50 antara on site dan office..so risiko agak kurang sikit..dan untuk makluman tuan sy dlm proses rayuan..kalau ikut job description sy memangla sy as a project engineer..tetapi bila berada di company kecik boleh kata semua kerja sy lakukan( lebih pada assist).mohon pendapat tuan untuk next jemaah doktor rayuan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam bro...saya harap bro Berjaya..
      1.terlebih dahulu saya nak Tanya bri niiii..bro tuntut bawah tuntutan apa?bawah penyakit khidmat ke atau bawah kemalangan
      semasa bekerja?

      2.Kebanyak kes Prolapse Disc biasanya di claim bawah tuntutan penyakit khidmat...tuntutan penyakit khidmat sepertimana saya pernah nyatakan ianya berpunca dari kerja...biasanya yang kena penyakit ini org2 yang bekerja nagkat bebanan berat bro..dan adakalanya disebabkan factor egonomik...contohnya duduk dgn cara x betul...terlalu lama duduk dan lain2 la..

      3.semua keputusan kes tuntutan penyakit Khidmat adalah dibawah bidang kuasa JEMAah Doktor KHAS(JDK) bukannya Jemaah doctor biasa..perkeso tiada kuasa keatas JDK(JEMAAH DOKTOR KHAS) jadi keputusan depa ni buat berdasarkan laporan perubatan yang bro kemukakan dan pemerhatiand an pemeriksaan semasa bro dipanggil mengadap Jemaah Doktor Kahas tersebut...pada saya bro kena berterus teras kepada pihak Jemaah Doktor Khas...bagitahud epa kerja bro walaupun di tempat lama.

      wasalam bro..semoga cepat sihat tau hehehe

      Padam
  2. Salam bos .saya baru dapat surat dari socso yang saya dapat tuntutan huk.dimana kadar harian rm9000.umur saya 49 tahun.boleh perjelasan sikit cara kiraan nya dan angaran dalam berapa banyak sya boleh dapat.terimakasih

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum... Tuan Kabutar Diesel minta bantuan pencerahan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam tuan hehehe nak cerah apa tu tuan :)

      Padam
  4. assalamualaikum...sy ingin mohon pencerahan mengenai tuntutan perkeso..arwah ibu saya telah meninggal dunia lebih kurang 4 tahun lepas akibat kanser paru-paru.baru-baru ini pakcik saya ada mendapat panggilan dari pegawai berkenaan tuntutan perkeso. pegawai tersebut memaklumkan ada seseorang cuba untuk claim perkeso arwah ibu saya tetapi tidak boleh kerana beliau tidak mempunyai salinan sijil kematian arwah ibu saya.
    oleh itu, saya ingin mohon pencerahan secara ringkas untuk tuntutan perkeso ini dari sudut prosedur dan siapakah yang layak untuk mendapat tuntutan perkeso tersebut?
    terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumusalam puan..
      1.Pencen Penakat adalah pencen yang dibayar oleh pihak perkeso akibat kematian pencarum yang cukup syarat kelayakan caruman dan umurnya...jika suami mati maka isteri dan anak2 di bawah umur 21 layak memohon begitulah sebaliknya puan...

      2.Dalam kes puan jika ibu yang meninggal dunia maka ayah puan iaitu suami si mati layak membuat permohonan,jika sekiranya ayah juga telah meninggal dunia maka anak2 yang di bawah umur 21 tahun boleh membuat tuntutan tersebut

      3.Harap ianya dapat membantu puan..kalau puan di bawah umur 21 tahun AYUHHHH segera ke pejabat perkeso terdekat dan ambil boring tuntutan pencen penakat untuk membuat tuntutan tersebut!!!

      selamat hari raya awek cun

      Padam