Isnin, 13 Mac 2017

Jatuh Di Tempat Kerja Jom Claim dengan Perkeso/Socso Jangan malu2

1.Salam geng..salah satu kes yang aku pi siasat hari ni adalah berkaitan kemalangan di tempat kerja..macam biasalah kalau kemalangan di tempat kerja, hangpa sudah pasti boleh claim dengan pihak Perkeso/Socso..dengan syarat hangpa dapat mc,cuti sakit 4 hari dari doctor dulu kikiki..pekerja ni bekerja di sebuah syarikat yang mana dia ni kerja di bahagian stor sejuk beku,hangpa mesti bayangkan bilik/stor sejuk beku ni kompem sejuk kan?yang aku masuk hari ni bukan sahaja sejuk bahkan mcm ada 'salji' dalam stor bilik beku tu aiyaaaa aku tak dapat nak bayangkan macam mana la depa boleh tahan bekerja dalam suasana sejuk sebegitu..siap ada 'salji' dalam tu geng..betul geng x tipu ni..Jadinya bila bekerja dalam suasana begitu pekerja banyak terdedah pada risiko kemalangan di tempat kerja kalau tak berhati-hati, macam kes yang aku pi siasat hari ni pekerja ni terjatuh dek terpijak 'salji'kat bilik beku ni hahaha licin beb..jatuh terkangkang dia geng..koyak wooo koyak celah kelangkang geng aduhhh sakit wooo..tisu koyak ni kalau tak kena caranya mau mc berbelas hari..lambat nak pulih geng..jatuh terkangkang pehhh kikiki nasib baik laki2 hahaha..
2.Kalau jadi kes macam ni, kes jatuh tempat kerja ni, aku nak nasihatkan hangpa dapatkan rawatan hari jatuh tu jugak jangan sesekali dok tunggu bengkak atau dah Lebam warna biru baru dok kelam kabut nak pi klinik tau hospital kikiki kalau 2-3 hari baru pi dapatkan rawatan satunya hangpa akan sakit tak tertahan kikiki satu lagi bakal merumitkan tuntutan perkeso sebab nanti depa curiga geng pasai apa tunggu lama baru nak dapatkan rawatan kikiki oi oi silap2 depa akan tanya hangpa jatuh rumah kaaa kikiki..so untuk elak perkara sebegini lagi elok lagi baik dan lebih afdal dapatkan segera rawatan pada hari yang sama kemalangan di tempat kerja berlaku terutamanya melibatkan kes jatuh sebegini hehehe..cuba dengar nasihat aku tuuu kikiki..
3.Satu lagi penyakit boleh kena tempat sejuk2 ni aku risau lama2 kena asma je takpun masalah paru2 hehehe kalau kena benda ni sebab bekerja/suasana kerja menyebabkan kena benda ni maka ni jangan dok claim sebagai kemalangan kikiki kena claim bawah tuntutan penyakit khidmat sebabnya penyakit khidmat ni dia makan masa baru akan timbul kesannya...kalau hangpa jatuh kesan jatuh mungkin terseliuh atau patah atau koyak tisu,tapi untuk penyakit khidmat ni dia makan masa baru timbul...deka kata lain sakit ni makan masa bertahun tahun baru kita kena sakitnya hehehe..yang ni juga boleh claim dengan perkeso..bab sakit khidmat ni aku dah banyak kali dok cakap kikiki ianya tak susah nak buat..cari kat blog ni ada ni hehehe...


 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan