Rabu, 13 Julai 2016

Peluang Kerja Di Pusat Rehabilitasi PERKESO..Jom Mohon Kawan2!!!


11 ulasan:

  1. Salam, saya terlibat dengan kemalangan masa balik dari kerja pada 13/05/16. Jari tangan kanan patah dan kaki kiri berjahit. Saya dapat mc 48hari. Sudah 2bulan berlalu saya masih boleh buat tuntutan lagi ke? Tempoh untuk membuat laporan ke perkeso berapa lama ye? Saya kena buat tuntutan atas hilang upaya sementara /kekal ye? Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam bro..
      1.Bro kerja kat mana?ada buat caruman dengan perkeso tak?Jika kemalngan semasa balik kerja bro boleh buat tuntutan dengan pihak perkeso di mana sila minta majikan segera lapor kemalangan yang berlaku kepada pihak perkeso dengan kadar segera dengan mengemukakan boring 21 bla bla bla bla seperti yang saya telah ceritakan kat blog ni hehehe

      2.2 bulan boleh aje claim bro tak jadi masalah...claim HUS dulu bro dan kalau dah habis HUS yakni cuti sakit di bayar dan jika ada cacat kekal barulah buat kekal plak hehehe

      Padam
  2. assalamualaikum KD. saya nak tanya. saya dah dapat HUS. dalam kejadian kemlngn jln raya balik kerja saya tlh patah jari dan gigi hilang 3 batang dan 2 batang lagi bergoyang dan mngkn akn dicabut. dalam kes saya ni boleh tak saya dapat apa apa untuk gigi saya. saya rasa tertekan sangat dng gigi saya. diharap pihak KD dpt membantu saya untuk memberi pandangan. di harap tuan dapat balas komen saya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam bro hahahaha salam simpati kat lu bro hehehe mudah2 cepat sembut...cian dia...sakit woooo tercabut gigi..

      2.Bro untuk gigi yang tercabut tu cuba cuba la buat permohonan nak ganti gigi palsu dengan perkeso inshallah dapat bro huhuhu..

      3.Bro jari yang patah tu boleh dibuat tuntutan cacat kekal tau..dah buat belum ni bro...rugi wooo kalau tak buat.

      Padam
    2. untuk gigi x dpt claim % untuk cacat kekal ke KD? saya ni bru umo 20. muda lgi n x kawen. segan n frust lah. saya ingt klau dapt % nk tanam gigi. baru nmpk neural. tanam gigi mhal. ke tanam gigu pas tu claim. jari yg patah tu belum lgi belum lagi buat. ingt nk buat skali ngn gigi lah.

      Padam
    3. hahahahahahaha lawak tul hang ni bro kah kah kah..sib baik laki kah kah kah lau pompuan aku dah masuk minang dah ni...patah gigi kompem harga leh diskaun ni kakakakakakka

      bro jangan marah gurau di pagi raya ni

      Padam
    4. hahaha.so mcamne agak agak. socso mmg x cover ke?

      Padam
  3. Salam KD awal tahun sy dah dpt pampasan cacat kekal slip disc L4/L5 disebab jatuh di toilet okt2015.setelah 7 bln sy bekerja,pinggang sy sakit semula dan ingin membuat rawatan susulan.blhkah sy memohon pampasan socso lagi utk sakit khidmat?Bagaimana caranya.T.ksh KD.murah rezeki awk.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wasalam puan Jaz,
      1.Puan kalau puan dah mohon untuk kes HUS dan kemuadian claim pula cacat kekal makanya kes puan telah selesai...dan seandainya jika cacat kekal semakin teruk puan boleh buat ulangkaji semula selepas 3 tahun dari tarikh Jemaah doctor yang bersidang semasa puan di rujuk ke Jemaah doctor untuk claim cacat kekal dulu hehehe..

      2.Puan kes jatuh dalam tandas tu puan calim bawah HUS kan?kes jatuh tu jika dah disahkan bencana kerja tak boleh claim semuala bawah penyakit khidmat puan,sebab tuntutan penyakit khidmat berbeza puan

      wasalam

      Padam
  4. Salam KD,pada akhir bln 3 sye telah MBO(medical board out)disebabkan disebabkab sakit slip disc annular tear at L3L4/L4L5.sye ada mohon utk pampasan. Adakah sye layak claim HUK atau ilat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wasalam tuan Daman man hehe
      1.Tuan buat tuntutan bawah tuntutan apa?tuntutan penyakit Khidmat ka?bencana kerja ka?Ilat ka?ehehehe mana satu tuan?

      2.Ada beberapa sebab menyebabkan berlakunye Slip Disc nni tuan man?kalau la tuan man rasakan slip disc yang tuan alami disebabkan oleh kerja berat bal bla bla yang tuan man lakukan maka elok la buat tuntutan/claim dibawah tuntutan penyakit khidmat,sebaliknya jika slip disc yang tuan alami bukan berpunca dari kerja wajar untuk claim di bawah pencen ilat SEKIRANYA cukup dari segi kelayakan caruman dan umur dibawah 60 tahun...namun tuan man untuk tuntut pencen Ilat disebabkan slip disc agak sukar tuan...sebab Ilat ni yang betul2 kronik dan perlu disahkan oleh Jemaah doctor(JD)kalau JD lulus maka dapat la pencen Ilat dan begitu sebaliknya hehehe

      selamat hari raya tuan

      Padam