Khamis, 13 April 2017

Claim lah dengan Perkeso jika mengalami bencana kerja..itu hak anda sebagai pencarum!!!

1.Salam geng..baru-baru ni ada yang dok tanya kat aku katanya dia ada pekerja berstatus OKU (Orang Kelainan Upaya/Orang Kurang Upaya)soalnya jika pekerja itu terlibat dalam kemalangan sama ada di tempat kerja atau dalam perjalanan ke tempat kerja atau perjalanan balik kerja boleh kah dia claim/membuat tuntutan dengan pihak Perkeso?aduhhhh termenung aku kejap..sejak bila plak Perkeso dok pilih status OKU atau tidak geng???itu sama sekali tak jadi PERSOALAN!!!yang penting seseorang itu pekerja diambil bekerja warganegaranya rakyat kita maka tak kiralahhh statusnya sihat ka kurang sihat ka dah kahwin ka janda ka bini orang ka laki orang ka anak teruna ka anak dara ka kerja aja wajid carum dengan pihak Perkeso dan sudah pasti ia dilindungi oleh pihak Perkeso jika berlaku apa2 musibah seperti aku dok habaq tadi...
2.Soal status kurang upaya ka cacat ka itu tak jadi masalah pun, depa ni sama aja status ni jangan dok ambik kira!! bila berlaku musibah di tempat kerja pihak Perkeso lindunginya..hangpa tak payah dok pening2 lahhh claim aje dengan pihak Perkeso,pasai pa plak dok fikir sebab dia OKU maka hangpa dok teragak agak boleh claim ka tidak dengan Perkeso...aiyaaaa cukup senang geng..tak kirala apa jua keadaan fizikal kita..cacat ka tidak cacat ka bila kita bekeraja dan dapat kemalangan boleh claim dengan pihak Perkeso!!!yang tu tak dak sapa boleh NAFI!!!!Geng..akta digubal dan dikuatkuasakan meliputi semua manusia tak kiralah cacat ke tak cacat ke OKU ke atau sihat sepenuh nye ke!!!semua sama dari segi undang2 dan akta..makanya boleh claim sapa kata tak boleh claim jika berlaku kemalangan keatas pekerja walaupun ianya seorang OKU!!!
3.Harap isu ini jelas dan majikan jangan dok pening tak tentu hala..ada aje pekerja kemalangan terus claim dengan pihak perkeso...senang ajeee hahaha jangan dok fikir melangkaui imignasi yang bukan2 kikiki..soal kecuaianya ka soal salah pekerja ka itu soal lain!!!claim tetap boleh claim!mana ada orang saja2 nak kemalangan?nak claim Perkeso macam biasa tugas2 claim dan isi boring claim pihak majikan kena buat..kalau dulu isi borang 21 la ni hangpa kena isi borang 34..isi borang 34 tak susah senang sangat ehhh..kalau tak tahu sangat pi lahh kema mana-mana pejabat Perkeso terdekat hangpa minta nak jumpa pegawai bertugas hehehe minta dia tolong ajarkan hahahaha Inshallah depa akan ajarkan..hehehe depa tak marah depa kompem akan layan hangpa dengan baik2 percayalah dulu lain karang dah lain hahaha :)

2 ulasan:

  1. salam bang tompang tanya sat bang
    anak saya kerja sebagai merchandiser so dia kena travel dari banyak tempat utk kerja
    soklan saya bang dah 2 kali dia accident yakni dia penunggang motosikal langgar kereta la bang...emergency break selalu mmg salah kereta since kita yg kt belakang mmg kira salahlah...2 kemalangan mmg kereta takdak apa2 tp motor dia & dia yg cedera amek mc...since tuan kereta tak buat report polis kira settlela
    soklan nya boleh ka anak saya claim socso utk kecederaan dia melalui mc doktor klinik swasta??
    jenuh dah saya tanggung repair motor dia bang since company dia hanya tanggung petrol sahaja. mintak penjelasan bang
    terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam hahahahaha abang ni mesti seorang yang ceria hahahaha sokla pun dah buat saya gelak manjang ni bang oiiit kah kah kah..semoga anak abang cepat sembut!!!

      2.Boleh bbuat tuntutan dengan pihak perkeso bang seandainya masa kemalangan berlaku beliau dalam tugas dengan kata lain dalam kerja nak pi jumpa pelanggan ka atau atas urusan kerja lahhh senang cakap hahaha boleh tak jadi masalah,minta majikan mengisi borang 34 Perkeso untuk buat tuntutan.

      2.Laporan Polis dari anak abbang perlu ada untuk dilampirkan bersama dalam borang permohonan tuntutan tersebut.

      3.Berkenaan mc/cuti sakit tu tak jadi masalah bang mc dari hospital swasta tak pa bang,jangan mc dari tabib dan bomoh tradisional itu TAK LAKU bang hahahahahaha

      wasalam

      Padam