Isnin, 5 Oktober 2015

sakit pinggang angkara duduk atas bangku rendah@tuntutan penyakit khidmat perkeso

 
1.Alhamdulilah hari ni selesai 4 kes siasatan tuntutan kemalangan perkeso..siasat 4 kes kemalangan dalam satu hari leh tahan penat geng..kata je 4 kes tapi tempat nak ne lawat tu bukan 4 tempat geng..macam hari ni 6 tempat aku kena pergi..mau lenguh segala sendi tulang..takpe janji kerja selesai hahaha wife aku asyik komplem kerja balik lewat sokmo kakaka apa nak buat tu dah kerja..lagi pun semua kes nak kena selesaikan segera..tak bestla buat orang tertunggu tunggu geng..hm dalam banyak2 kes yang aku siasat hari ni,ada satu kes yang memerlukan aku masuk ke bahagian pengeluaran sebuah kilang makanan sayur sayuran hehehe..bersih kilang ni dan cukup menjaga bab2 kebersihan..time aku nak masuk dalam bahagian pengeluaran pun kena pakai baju khas,kena pakai penuntut hidung,kena pakai penutup rambut,pakai kasut khas ..hehe terbaik kilang ni..ape pun terbaik dari segi production belum tentu terbaik dalam segala aspek terutama kepada keselamatan pekerja mereka sendiri..
2.Dalam pemerhatian aku la ada juga aspek2 yang menyebabkan pekerja terdedah kepada risiko sakit pinggang dan juga boleh menjurus kepada lower back pain..ini kerana kerusi/bangku yang digunakan itu mungkin akan menyebabkan lower back pain dan sakit pinggang terjadi,hehehe kalau dah lama duduk mengcangkung duduk plak atas bangku rendah macam tu dalam sepanjang waktu kerja...dalam jangkamasa lama jika hari2 bulan tahun2 macam tu,lama kelamaan leh jadi lower back pain geng..lenguh woooo..duduk mencangkung atas kerusi/bangku pendek macam tu hahaha..kadang2 kita tak terfikir akan perkara tersebut yang leh menjadi salah satu faktor kepada gejala sakit pinggang kan kan..
3.Dalam kes sebegini jika kalian dalam situasi bekerja yang boleh menyebabkan sakit belakang/sakit pinggang yang kronik/lower back pain jika terdapat unsur2 di tempat kerja yang menjurus kepada apa yang saya nyatakan tadi maka tuntutan boleh dibuat dengan pihak perkeso dengan mengemukakan borang tuntutan penyakit khidmat.Mana nak dapat borang tuntutan penyakit khidmat perkeso?kalian boleh lah dapatkannya di pejabat perkeso terdekat di seluruh negara atau pun ada kat dalam lawan web perkeso ambil lah dari situ..tuntutan penyakit khidmat perkeso khas untuk penyakit yang berkaitan dengan kerja sahaja geng..kalau sakit belakang sebab2 lain tak boleh di tuntut bawah skim ini kecuali iainya benar2 disebabkan kerja!!!siasatan cukup rapi dan mendalam dilakukan untuk setiap tuntutan penyakit khidmat hehehe jangan main2 ooo..

2 ulasan:

  1. asskm,sy tumpang bertanya,sy bru berenti dari keje driver lori hardwere,bwk brg2 buat rumah cm simen,kayu,tiang batu dll,sekarang sy dh brenti keje sbb sy dah xtahan sakit belakang bro,sllu sgt mc dsbbkn sakit,soalan sy sy layak x untk mohon parkeso?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam bro,
      1.Hehehe kalau pikul simen tiap2 hari memang tak leh tahan wooooo kah kah kah pikul bini sesekali pun dah tak leh tahan sakit belakang ni kan pula tiap2 hari pikul simen kah kah kah gurau bro..BOLEH SAHAJA BUAT TUNTUTAN di bawah TUNTUTAN PENYAKIT KHIDMAT,namun datap atau tidak ianya terpulang kepada penilainan oleh pihak JEMAAH DOKTOR YANG MEMBUAT PEMERIKSAAN ke atas bro melalui LAPORAN PERUBATAN YANG dikemukakan.

      2.Bro cuba lah buat tuntutan di bawah tuntutan penyakit khidmat.Sila ke pejabat perkeso terdekat.

      3.Tapi kan FAKTA yang pikul bini itu memang betul kah kah kah kalau pikul bini tiaap malam boleh menjurus kepada slip disc woooo yang ni x leh caim perkeso hahahahaha

      jangan marah bro x baik untuk kesihatan terutama penyidap slid disc hehehe

      **CUBA MOHON DAN TERUS BERUSAHA INSHALLAH ADA REZEKI

      Padam