Jumaat, 19 Julai 2013

Tragedi Letupan Kuari Di Pasir Gudang Johor!!!


PASIR GUDANG: Seorang maut, manakala 10 lagi cedera ketika kerja meletup batu dijalankan di sebuah kuari di Bandar Seri Alam, dekat sini.

Dalam kejadian kira-kira jam 1.15 tengah hari itu, letupan terbabit menyebabkan batu terpelanting sejauh kira-kira satu kilometer sehingga turut terkena kilang serta rumah berhampiran.
Kejadian turut menyebabkan berpuluh kereta yang diletakkan berhampiran kuari itu rosak dan terkena serpihan batu.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Pasir Gudang, Jamaludin Mohamad , berkata kejadian itu dipercayai berlaku akibat penggunaan bahan letupan yang berlebihan ketika kerja meletup batu dijalankan.

Katanya, mayat pekerja warganegara Nepal dihantar ke Hospital Sultan Ismail untuk bedah siasat, manakala 10 lagi pekerja yang cedera turut dihantar mendapat rawatan di hospital yang sama- Sumber Berita Harian


 +++++++++++++++++++++++++++++++++++

JOHOR BAHRU - Seorang pekerja kilang maut manakala 10 lagi cedera terkena serpihan batu akibat kerja-kerja meletup batu dari kawasan berhampiran Kawasan Perindustrian Seri Alam di sini hari ini.
  
Mangsa merupakan warga Nepal berumur sekitar 30-an yang mati di tempat kejadian.
  
Jarak kawasan kilang dengan kawasan kuari itu ialah kira-kira 500 meter.
  
Penolong Pengarah Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Johor, Mohd Rizal Buang berkata kejadian yang berlaku kira-kira 12.30 tengah hari itu turut merosakkan 18 buah kereta, 14 buah kilang lain dan sebuah sub stesen milik Tenaga Nasional Berhad.
  
Pihak bomba menghantar 37 anggota dan turut dibantu 16 anggota polis bagi melakukan kerja-kerja menyelamat.
 
Aktiviti kuari dilapor dihentikan serta-merta akibat kejadian itu.
  
Mangsa yang meninggal dihantar ke Hospital Sultan Ismail di sini beserta mereka yang cedera.
  
Seorang pegawai pemasaran sebuah kilang memproses minyak kelapa sawit yang berhampiran, Rosmawati Rahmat, 40, berkata beliau mendengar letupan kuat sebelum keadaan kilangnya bergegar.
  
"Kebiasaannya siren amaran akan dibunyikan pada pukul 12.30 tengah hari sebagai isyarat letupan akan dilakukan dan bunyi letupan selalunya tidak kuat.
   
"Bagaimanapun bunyi letupan hari ini begitu kuat sehingga batu-batu terpelanting jauh ke kawasan kilang," katanya.
  
Seorang pemilik kilang plastik yang enggan dikenali berkata aktiviti letupan sering dilakukan, namun kejadian hari ini paling serius.  - Bernama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan