Khamis, 26 April 2012

Chin Bee Plantation


1.sehari dua ni anak beranak aku tak sihat semua demam..so tak sempatla aku nak kongsikan banyak benda yang penting kat hangpa semua..lain kali lah..tu pun lau tak lupa hehehe


2.Bilamana mereka demam maka suasana didalam rumah ibarat di medan perang hehehe huwaaa sana huwaaa sini adehhhh..last2  huwaaaa kat hospital kasi jarum baru nampak ada perubahan..macam mana baik sekalipun klinik swasta atau specialist tak lepas jugak dari pi hospital kerajaan itulah hakikatnya!

                           demam kompem ke hospital

3.Sejak sehari dua ni jugak seringkali hujan pagi,panas terik sebelah petang mybe keadaan cuaca tak menentu pasai tu demam kot :)


4.Ops sebab cuaca tak menentu jugaklah tiap kali masuk keluar ladang kereta aku jadi mangsa adehhh mcm jugak masuk zon perang hehehe..hari ni plak aku masuk ladang chin bee plantation sebelah pagi hujan lebat sangat adehhh habis kereta aku...hm hm tiap2 hari nak ne basuh..tak tahu pasai pe tiap2 hari ne masuk ladang huwaaaaaaa

                           tiap2 hari masuk ladang

5.Tak de banyak yang menarik kat ladang ni pasai aku jumpa semua yang dah berumur hahahaha nak cakap lebih2 plak orang tua kasi hormatla broo..kekadang terdetik dihati..kesian bilamana melihat makcik2 yang bekerja diladang..hope anak2 mereka bantula mereka..hulur sikit2 wang belanja dikala kamu dah bekerja..kasi mak,umi,ibu.mama rest main2 dengan cucu kat umah bro..

                tandan dan buah sawit tu cukup berat untuk makcik

6.But orang tua kalau berjanji memang cukup2 depa ambil berat tak seperti kebanyakkan staff yang muda2 ala2 main acuh tak acuh bila janji kul 9 pagi kita dah masuk kilang baru depa kelam kabut nak panggil yang berkenaan..hak ni yang aku sembur 2-3 das...tak marah ehhhh cuma naik suara sikit jah..tapi ladang ni lau janji pehhhh janji ditepati kekekeke..

                            hehehe papan kenyataan depa kira ok la

7.Sebut pasal kerja ladang ni dah tak ramai  orang malaysia yang suka kerja ladang...kalau ade pun golongan pakcik makcik aje..anak2 depa dah tak minat..maybe gaji atau pulangan yang tak seberapa..

                           pejabat ladang

                               jalan masuk..

                             masuk lagi

                           dan lagi

                            dah nak sampai

                             Akhirnya

8.Bab2 berkenaan perladangan  ini amat menarik untuk dikupas sama ada melibatkan pengurusan sumber manusianya,perumahannya,kehidupan mereka didalamnya dan lain2...opsss akan diulas panjang lebar nanti ketiaka dan saat megizinkan :)

3 ulasan:

  1. dmam d mn2. take care.

    gmbira je makcik tu bgamba haha

    BalasPadam
  2. aaa musim demam ni.puok2 ni lau demam teruk selalu

    BalasPadam