Ahad, 27 Mac 2011

ADAKAN PERHIMPUNAN ANTI POLITIK LUCAH-DR ASRI


Saya mengajak semua pihak menganjurkan satu perhimpunan besar bagi menyatakan kebencian rakyat terhadap politik lucah dan kotor. Semua pihak tanpa mengira agama, parti dan kaum hendaklah menyatakan bantahan mereka terhadap budaya kotor dan jelek dalam kalangan politikus dan media di negara ini. Kita menentang POLITIK LUCAH dan POLITIK SELAK KAIN. Semua rakyat Malaysia yang bermaruah dan mempunyai harga diri sebagai manusia bertamadun menuntut perkara-perkara berikut;

1. Semua politikus tanpa mengira parti hendaklah menghentikan amalan mendedahkan aib peribadi musuh politik yang bukan membabitkan kezaliman terhadap rakyat. Ia adalah amalan jijik dan kotor. Samada dalam UMNO, PKR, PAS, DAP dan lain-lain, amalan ini hendaklah dihentikan segera. Ia dosa dan jijik; samada kerana memfitnah, ataupun mendedah aib peribadi orang. Ia bukan lambang kekuatan minda pendedah tersebut, sebaliknya hanyalah sekadar mengambil kesempatan dari kelemahan orang lain atau setelah memangsakan orang lain.

2. Bahasa, perbuatan dan isyarat lucah dan kotor hendaklah tidak disebarkan kepada masyarakat awam negara ini. Ini akan menyebabkan generasi baru terkesan dengan nilai-nilai negatif. Maka orang politik hendaklah bersopan dalam bahasa dan pertuturan. Mereka hendaklah bersih dari unsur-unsur kotor yang merupakan lambang pemikiran yang selekeh dan peribadi yang rendah. Mereka menjadi contoh kepada rakyat. Namun, sopan tidak menafikan ketegasan.

3. Media hendaklah menjadi wacana yang bermaruah, bukan penyumbang atau penggalak kepada budaya lucah dan kotor dalam politik. Media yang menggalakkan fitnah, atau pendedahan unsur lucah hendaklah dipulau oleh masyarakat bermaruah.

4. Ahli politik yang kita mahu ialah mereka yang mampu mencetuskan idea ke arah kebaikan negara, mampu memimpin rakyat dengan pemikiran yang bernas dan menzahirkan nilai-nilai diri yang positif. Mereka yang kontang idea, tiada nilai karismik dalam kepimpinan, gersang nilai budi dan adab hendaklah diusir dari pentas politik kita. Mereka yang sebeginilah yang akan cenderung mencari kelemahan peribadi musuh disebabkan gagal membina kekuatan diri.

5. Rakyat hendaklah bangkit menentang semua bentuk kezaliman dan penindasan hak, tanpa mengira agama, kaum dan parti. Bebas dari fanatik kepartian, tetapi menjadi manusia yang berprinsip dalam menegakkan kebenaran.

- Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin-


***dah lama aku mengikuti kelas bersama Dr Asri Zainul Abidin masa aku menuntut di USM dulu..selepas itu beliau dilantik menjadi Mufti perlis..amat bertuah jika berpeluang mengikuti kuliah agamanya..sebut pasal Dr Asri beliau memberi pandangan yang vokal dan cukup berani memperjuangkan apa tu kebenaran yang melampaui batasan kepartian..beliau bukan ulama tajaan beliau bukan ulama upahan beliau bukan ulama kedai kopi beliau bukan mudah dibeli beliau buka ilmuan agama yang bisu sepertimana ulama2 dimalaysia yang banyak bisu untuk menjaga perut masing2,sayangnya ulama muda sebeginilah diketepikan,bahkan beliau ditangkap dan didakwa atas kesalahan memberi kuliah agama tanpa permit,kesnya kini belum selesai...er er Datuk T tayang video lucah tak plak kena tahan tapi bagi ceramah agama plak yang kena tahan...hmmm pelik sungguh undang2 ciptaan manusia ni..depa ni memang hebat kakaka..ingatlah semua perbuatan kita akan dihisab nanti

pening macam ni beb..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan